nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Strut House

O inspiracji

“Strut House” o powierzchni całkowitej 297 m2 został zaprojektowany przez Golub Architects dla młodej, kreatywnej rodziny, mieszkającej w niezwykle uroczym miejscu w Ukrainie, zaledwie kilka kilometrów od Kijowa.

Prosta, prostokątna działka o powierzchni 1 500m2 położona jest na wzgórzu z widokami na dwie doliny. Nad jedną z nich wschodzi słońce, a w drugiej znika za horyzontem. Architekci zastanawiali się nad tym jak wykorzystać wszystkie zalety lokalizacji, chcąc jednocześnie maksymalnie wykorzystać powierzchnię działki. Z tego powodu parter domu został zaprojektowany zgodnie z geometrią ortogonalną, która nawiązuje do kształtu działki, ale piętro domu zostało odwrócone pod kątem 45 stopni, co pozwoliło maksymalnie wykorzystać piękne widoki.

Teren przed głównym wejściem do budynku ma kształt prostokątny i pełni podwójne funkcje – jest miejscem do tymczasowego parkowania samochodów oraz boiskiem, na którym można zagrać w koszykówkę. Za domem powstało patio o powierzchni 38 m2, które graniczy z trawnikiem, miejscem na grilla, placem zabaw i sadem.Wchodząc do domu zobaczymy przestronny hall, który przechodzi w powierzchnię typu sttudio i otwarte pomieszczenie o powierzchni ponad 69 m2. Ta otwarta przestrzeń jest dodatkowo doświetlona dzięki oknom dachowym znajdującym się po stronie południowo-wschodniej. Właściciele mogą zmieniać kolor światła dziennego, dzięki szklanym panelom zainstalowanym wraz z oknami dachowymi. W części centralnej kominek Piazzetta, czyli symbol ciepła i domowego komfortu, został umieszczony w kolumnie, wokół której powstały schody prowadzące na piętro. Na parterze powstała jeszcze sypialnia gościnna, garderoba, pralnia, pomieszczenie użytkowe z bojlerem, kuchenny magazyn oraz garaż na dwa samochody.

Drugi poziom domu pełni czysto prywatne funkcje. Znajduje się tam sypialnia główna z widokiem na ogród, z której można oglądać wschody słońca. Od zachodu powstały z kolei dwie sypialnie dla dzieci, a pośrodku znajdują się garderoby i dwie łazienki. Ze względu na możliwość pracy w domu właścicieli, architekci stworzyli też przestrzeń biurową ze strefą do relaksu, dużymi panoramicznymi oknami i pięknym, odprężającym widokiem.

Dom ma konstrukcję z żelbetu, a ściany na parterze wykonano z cegły i betonu komórkowego. Na drugim poziomie architekci zastosowali stalowe kolumny, które pozwoliły uniknąć tworzenia wewnętrznych ścian nośnych.

Choć zastosowane rozwiązania budowlane były skomplikowane, „Strut House” daje swym mieszkańcom poczucie wolności i pełnego komfortu, wzbogacone o możliwość obserwacji wschodów i zachodów słońca z okien znajdujących się na piętrze sypialni.

Lokalizacja: Ukraina
Tekst: nowoczesna STODOŁA