nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Studium powściągliwości – Barn House

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Na obrzeżach Ballarat w australijskim stanie Wiktoria znajduje się mały kawałek zielonego obszaru, w którym wzniesiono Barn House autorstwa Garth Architecture. Barn House, oda do współczesnego życia na wsi, stanowi studium powściągliwości, pokazując, jak minimalne podejście do formy, proporcji i materialności może zaoferować puste płótno potencjału.

Rozważania architektoniczne – Barn House

Choć zazwyczaj używane do hodowli zwierząt lub składowania sprzętu rolniczego, rolnicza architektura STODÓŁ stanowi idealną powłokę dla wiejskiego mieszkania. Anita Garth z Garth Architecture wykorzystała nieskomplikowaną geometrię tej ikonograficznej struktury do stworzenia Barn House. Bryłę zaprojektowała tak, aby nie konkurować o uwagę z sielankowym urokiem otoczenia.

Położony na małym terenie Barn House niewiele ma z prywatności, bowiem graniczy z pobliskimi drogami. Wystawiony jest również na próbę wiatru. Jednakże ochroną przed dominującymi zimnymi wiatrami południowymi stała się zamaskowana fasada pokryta gumą cukrową pozyskiwaną z lokalnych plantacji. Tradycyjna skromność fasady może sprawić, że przechodnie będą oczekiwać STODOŁY niż domu. Jednak po bocznych elewacjach wychodzących na północ rozrzucono pełne, zachodnie okna z czerwonego cedru, łączące dom z otaczającym krajobrazem.

Zapewniając dostęp do prywatnych widoków i umożliwiając długie i wypełnione światłem pola widzenia, okna niosą również ważny motyw przemyślanego i minimalistycznego podejścia Garth Architecture. Słońce maluje ściany prawie pustych pomieszczeń. Światło i cienie tworzą spektakl w przestrzeniach w zależności od pory dnia i pory roku. Wnętrze celowe w swojej prostocie podkreśla to zmysłowe doznanie.

Prostota i ewoluowanie

Świadomą prostotę przypisywano również intencji projektu. Barn House ewoluuje wraz z zamieszkującą go rosnącą rodziną. Istniejący salon na otwartym planie stanie się głównym apartamentem, a znacznie większa przestrzeń mieszkalna na otwartym planie będzie rozciągać się od wnętrza domu do krajobrazu, tworząc strefę dzienną na świeżym powietrzu. Barn House ostatecznie ewoluuje wraz z tymi nowymi przestrzeniami, aby wzmocnić warstwy prywatności, a wejścia i pomieszczenia mieszkalne zapewnią bufor między drogą a bardziej prywatnymi strefami domu.

Zrównoważony rozwój Barn House

Rozważania przestrzenne Garth Architecture są w równym stopniu stosowane w wynikach zrównoważonego rozwoju. Przy czym materiały i produkty, tam, gdzie to możliwe, pozyskano lokalnie i wybierano wyłącznie na podstawie ich ekologicznych referencji. Obejmuje to materiały o niskiej zawartości lotnych związków organicznych (VOC) poprawiające jakość powietrza w domu. A nawet rury do wody deszczowej HDPE (polietylen o wysokiej gęstości), redukujące i ograniczają kontakt wody pitnej z PVC. Zastosowano pasywną konstrukcję solarną i izolację termiczną, aby zmniejszyć zużycie energii, a duży zbiornik i system filtracji umożliwiają prawie 100% wykorzystanie wody deszczowej w domu.

SunRoof

Czarna i szara woda, raz poddana recyklingowi w oczyszczalni ścieków, nawadnia północny trawnik za pomocą podziemnego systemu kroplowego. A okładzina z gumy cukrowej zaplanowano w tak drobiazgowych szczegółach, że po zakończeniu projektu pozostał tylko jeden mały kosz na ścinki. Ręcznie sortowane, mierzone i numerowane losowe długości drewna, a następnie układ desek zaprojektowano tak, aby zminimalizować ilość odpadów.

Łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale Garth Architecture z powodzeniem i w sposób zrównoważony stworzył elegancką wiejską siedzibę. Nawiązując do wiktoriańskiego języka rolniczego, to rygorystyczna dbałość o najdrobniejsze szczegóły i materialne ograniczenie, które ugruntowały Barn House w swoim otoczeniu.

Lokalizacja: Ballarat, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy