nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Londyński azyl pośrodku osiedla od VATRAA

Kategorie: Wnętrza

O inspiracji

Studio architektoniczne VATRAA przekształciło dawną pracownię artystyczną w zachodnim Londynie. Dom o dwuspadowym dachu z sześciometrowym świetlikiem wpuszcza światło dzienne do wnętrza azylu.

Projekt architektoniczny od VATRAA

Zadaniem studia architektonicznego VATRAA z siedzibą w Londynie i Bukareszcie było przekształcenie i rozbudowanie 67-metrowego studia w Royal Borough of Kensington i Chelsea z czterema sypialniami. VATRAA zmieniło „introwertyczne” studio artysty w pełen światła londyński dom.

Istniejący budynek, ogrodzony ze wszystkich stron, składał się z otwartego parteru i antresoli umieszczonej pod częściowo przeszklonym dachem. Jego gęsty kontekst urbanistyczny wymagał innowacyjnego rozwiązania zwiększającego powierzchnię podłogi. To wszystko przy jednoczesnym wprowadzeniu naturalnego światła do wszystkich pomieszczeń. „Głównym wyzwaniem było dodanie czterech sypialni do przestrzeni bez okien, otoczonej ze wszystkich czterech stron przez sąsiadów” – wyjaśnili architekci ze studia VATRAA.

Wnętrze pracowni przekonfigurowano, a budynek przedłużono cztery metry pod ziemią, tworząc dodatkowe 77 metry kwadratowe powierzchni użytkowej. Świetlik wpuszcza naturalne światło na obniżony parter i nowy poziom piwnicy. Natomiast światło dzienne wpadające przez przeszklony dach dociera do pomieszczeń poniżej przez klatkę schodową i otwory w płytach stropowych.

Przemiana londyńskiego studio

Sypialnie mieszczą się w zacisznej piwnicy, a na parterze znajduje się hol wejściowy, pokój do medytacji i gabinet. Główne pomieszczenia mieszkalne znajdują się na jasnym i przestronnym pierwszym piętrze.

Strefy funkcjonalne rozmieszczono na trzech piętrach domu, a różne zastosowania światła i materiałów pomagają nadać każdej przestrzeni niepowtarzalny charakter. „Zamieniając ograniczenia w możliwości, przekształciliśmy studio z otwartą przestrzenią w podróż pomiędzy doświadczeniami skupionymi na kontrastach, takich jak ciemno-jasno, ciepło-zimno lub intymność-prywatność” – wyjaśniło studio VATRAA.

W piwnicy, która jest najbardziej intymną częścią domu, znajdują się dwie sypialnie oraz łazienka zaaranżowana wokół świetlika. Otwory na całej wysokości z minimalnymi drewnianymi ramami łączą pokoje z przestrzenią zewnętrzną. Tam z kolei znajduje się pokryty kamykami ogród i starannie rozmieszczone nasadzenia. Półprywatne przestrzenie na parterze otrzymują naturalne światło z świetlika i kondygnacji powyżej. Gabinet, przestrzeń do medytacji i łazienka z prysznicem są również skonfigurowane tak, aby patrzeć na studnię światła.

Technikalia

Nowe schody ze świetlikiem powyżej łączą trzy poziomy. Schody wykonano z cienkiej stali o grubości 8 milimetrów, aby zminimalizować zakłócenia w przepływie światła. W gabinecie przeszklona ściana zapewnia połączenie z klatką schodową, a kolejny świetlik doświetla pomieszczenie od góry. Otwarta część dzienna na pierwszym piętrze obejmuje kuchnię, jadalnię i salon pod dwuspadowym dachem. Ograniczenia planistyczne wymagały zakrycia połowy oszklonego dachu ze względu na ochronę prywatności.

Wykończenia wewnętrzne zaprojektowano tak, aby zoptymalizować przepływ światła dziennego. Meble i wyposażenie zostały tak dobrane, aby stworzyć poczucie spójności w całym domu. Architekci współpracowali również z klientami przy opracowaniu 20 wolnostojących mebli. Wykonane na zamówienie z litego dębu i stali nierdzewnej, mają na celu uzupełnienie surowych powierzchni domu, w tym betonowej podłogi, gipsowych ścian i drewnianych stropów.

Lokalizacja: Londyn, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy

Projektu