nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Watson House Annexe

O inspiracji

Ta obita drewnem przybudówka, ukończona we wrześniu 2017 roku, zastąpiła stara konstrukcję stojącą tuż obok domu, którą Magnus Strom wykorzystywał do pracy, zanim otworzył swą własną firmę. Główny dom, który stoi w miejscowości New Forest w angielskim hrabstwie Hampshire, został ukończony w 2010 roku, a pięć lat później właściciel zwrócił się do firmy Ström Architects z prośbą o zaprojektowanie czegoś co zastąpi stojącą na działce dwupiętrową przybudówkę. Klient chciał mieć elastyczną, rozrywkową przestrzeń, która będzie mogła być wykorzystywana podczas imprez i będzie dodatkowym miejscem dla gości, kiedy okaże się to potrzebne.Nieruchomość znajduje się na terenie Narodowego Parku New Forest, co sprawia, że budowa miała liczne ograniczenia.  Przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac trzeba było przeprowadzić szerokie badania przyrody, by mieć pewność, że podjęte zostaną wszystkie możliwe środki zapobiegawcze, by chronić miejscowe gatunki. Kiedy już właściciel i architekci uporali się z kwestiami związanymi z ochroną przyrody, mogli rozpocząć rozbiórkę zniszczonego budynku, zastępując go nową, drewnianą konstrukcją.

Dom i przybudówka mają podobne cechy. Wykorzystanie drewna orzechowego na elewacji oraz czarnej cegły fimy Kolumba łączą oba budynki od zewnątrz, ale dwuspadowy dach przybudówki i mniejsze okna nadają jej nieco innego charakteru.

Ściany zewnętrzne domu od środka wraz z sufitami zostały obłożone drewnem sosnowym pochodzącym z odzysku, a wszystkie ściany wewnętrzne wykończono szarymi panelami Valchromat. Podłogi to cegła firmy Kolumba.

We wnętrzu znalazło się miejsce na dwie przytulne sypialnie, jedną łazienkę oraz otwarty salon z barem i miejscem do gry. Znajduje się tam również lodówka, zmywarka i podświetlane LED-owo półki barowe. Wszystkie meble w zabudowie zostały wykonane przez firmę Valchromat w połączeniu z czarną stalą. Stąd po metalowej drabinie można jeszcze wejść na antresolę.

Na zewnątrz znajduje się drewniany taras z wygodnymi leżakami, jacuzzi, piec do pizzy oraz schowek na drewno. Nocą odpowiednią atmosferę w tym miejscu tworzą starannie rozplanowane lamki LED-owe.

Lokalizacja: New Forest, Hampshire, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA