nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Weekendowy dom w lesie

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Dom został zaprojektowany z myślą o parze szukającej weekendowego wypadu do lasu, aby zrównoważyć codzienne życie w czeskiej stolicy. Działka znajduje się w pobliżu wsi Žloukovice w obszarze chronionego krajobrazu Křivoklátsko.

Kilkadziesiąt lat temu społeczność „włóczęgów”, młodych ludzi zainspirowanych ruchem stolarskim ET Setona, budowała małe chatki w okolicznych lasach. Szereg takich chat utworzył małą osadę w środku dużego lasu w pobliżu Žloukovic. Działka położona w tej osadzie była dokładnie tym, czego szukali klienci.

Obecnie obowiązują surowe przepisy, których muszą przestrzegać wszystkie nowe domy budowane na obszarze chronionego krajobrazu. Przepisy określają nachylenie dachu dwuspadowego, orientację kalenicy, a nawet wymagają bocznego wejścia do budynku, pionowej okładziny drewnianej itp. Nowe domy muszą być budowane na terenie dawnych domków i są dozwolone tylko nieznacznie przekroczyć wcześniej zabudowany obszar. Naszym celem była praca z poczuciem bycia pomiędzy południową i północną częścią otaczającego lasu i zachowanie prywatności wnętrza przed sąsiadami ze wschodu i zachodu. Dom miał czerpać jak najwięcej z pięknej scenerii, przestrzegając wszystkich przepisów i napiętych budżetów.

Dlatego dom zaprojektowano jako mały, prosty dom z drewna z dachem dwuspadowym. Na parterze salon i kuchnia otwierają się dużymi oknami w kierunku lasu południowego i północnego. Duże okno w elewacji południowej może całkowicie wsunąć się w ścianę, łącząc zewnętrzną i wewnętrzną przestrzeń mieszkalną. Na poddaszu znajdują się przeciwstawne okna w elewacji południowej i północnej, dzięki czemu sypialnia małżeńska również czuje się jak pomiędzy północnym i południowym lasem. Kwadratowe okna otaczają leśną scenerię niczym obrazy zmieniające się w ciągu roku.

Powierzchnia zabudowy nowoczesnej STODOŁY wynosi tylko 6,75 metra na 6,75 metra. Mimo to dom spełnia wszystkie potrzeby klienta dotyczące prostego, ale wygodnego życia, a często jest nawet wykorzystywany do goszczenia odwiedzającej rodziny i przyjaciół. Wymiary wejścia, łazienki i klatki schodowej są skromne, dzięki czemu salony mogą być bardziej przestronne. Podstawowym źródłem ciepła w domu jest tradycyjny żeliwny piec kominkowy. Dodatkowe ogrzewanie elektryczne jest używane tylko w mroźne zimowe dni.

Prefabrykowane nośne panele drewniane ustawiono na placu budowy w ciągu jednego dnia. Elewację wykonano z desek modrzewiowych o różnej szerokości. Okna ze względów bezpieczeństwa zabezpieczone są okiennicami wykonanymi ze stalowych ram obłożonych perforowaną blachą aluminiową. We wnętrzu zastosowano świerk, materiał tradycyjnie używany przez włóczęgów. Podłogi świerkowe olejowane oraz schody z litego świerku. W zabudowie meblowej oraz drzwiach przesuwnych wykonywanych na zamówienie zastosowano deski świerkowe.

Elewacje z modrzewia syberyjskiego znajdziesz na:

PRIUS

Powierzchnia: 91 m2
Lokalizacja: Nižbor, Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA