Renowacja upadającego domu o nazwie "Kapelanie" by AIDarchitecten in Belgia

Renowacja upadającego domu o nazwie „Kapelanie”

W 2000 roku firma AIDarchitecten pozyskała stary, upadający dom o nazwie “Kapelanie”, który kiedyś należał do lokalnego kapelana. Budynek znajduje się w centrum niewielkiej wioski Westmalle w Belgii i został wpisany na listę zabytków ze względu na fakt, że jego historia sięga 1668 roku.

Jak mówią architekci, dom był cichym świadkiem surowego rozwoju społeczności sprzed wieków, pokazując jak tworzyła się zabudowa w regionie De Kempen. Dom kapelana początkowo służył jako plebania, a później niewielka, lokalna szkoła podstawowa.

Firma AIDarchitecten postanowiła przeprowadzić gruntowną renowację niszczejącego budynku, aby stworzyć w nim swoje biuro. W tym celu przeprowadzono oczywiście kilka współczesnych interwencji, które pozwoliły uzyskać więcej światła i przestronności, ale wszystko działo się pod czujnym okiem komitetu konserwacji zabytków.

Szklane elementy w tylnej elewacji zostały w pełni zintegrowane ze starymi murami zarówno pod względem detali, jak i materiałów. W ten sposób odnowiono nie tylko elewację, ale w sposób niezwykle odpowiedzialny stworzono też dodatkową, przyjemną przestrzeń, która będzie służyć użytkownikom w nadchodzącym stuleciu.

Rok temu obok oryginalnego budynku wybudowano też współczesne skrzydło: stylizowany archetyp STODOŁY. Nowy budynek w całości zbudowano na drewnianej konstrukcji, a wnętrze wykończono naturalnymi, współczesnymi materiałami. Niewielka strefa łącząca stary budynek z nowym stwarza możliwość rozdzielenia obu brył, pozwalając na wielofunkcyjne wykorzystanie przestrzeni w przyszłości.

Pod względem materiałów architekci postawili na naturalność i materiały, które z czasem zyskają piękną patynę. Nawiązującą do tej, która w stonowany i ciepły sposób dominuje w istniejącym tu wcześniej budynku.

– „Nowe skrzydło pokryto drewnem barwionym na czarno i wyposażone w okna ze stali szlachetnej zapewniające naturalną wentylację i dostęp światła dziennego. STODOŁA jest architektonicznie podporządkowana przylegającej do niej zabytkowej bryle i również osadzona pół metra niżej, co tworzy ciekawą perspektywę i płynnie wkomponowuje się w ogród. Od wewnątrz otwory okienne służą również jako nieformalne ławki” – mówią architekci.

Drewnianą konstrukcję uzupełniają płyty z gliny i włókien naturalnych. Wybrano je ze względu na ich naturalną kontrolę wilgoci, właściwości tłumienia dźwięku i regulacji ciepła. Wnętrze wykończono trzema warstwami tynku drobnoziarnistego, tworząc przytulną atmosferę i naturalnie zdrową przestrzeń roboczą.

Podłogę wykonano z betonu w ciepłym kolorze. Natomiast sufity mają właściwości akustyczne, ponieważ stworzono je na zamówienie z filcu wełnianego umieszczonego pomiędzy drewnianymi belkami. Znajdujące się wewnątrz meble z drewna sosnowego wykonano na wymiar.

– „Koncepcja elastycznych przestrzeni roboczych zorganizowanych na planie otwartym jest nawiązaniem do projektów regałów na książki. Wystarczająco wysokich, aby zapewnić zamkniętą przestrzeń podczas pracy przy biurku i wystarczająco niskich, aby utrzymać atmosferę towarzyską w biurze” – wyjaśniają twórcy projektu.

Lokalizacja: Westmalle, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne