Larch House

Larch House- projekt niezwykłego domu, który niebawem wybudowany zostanie w malowniczym Jaraczu w Wielkopolsce, zyskał już uznanie w prestiżowym konkursie 40 under 40, a także w 37 cyklu World Architecture Awards.

Tereny Wielkopolski kuszą zielonością, a niezliczone atrakcje przyciągają tam corocznie rzesze turystów. Larch House powstanie tuż nad brzegiem niewielkiego jeziorka, otoczony gęstwiną lasu, który będzie stanowił skuteczną, naturalną osłonę kompleksu. Zielona skarpa- podstawa siedliska, oprócz miejsca do rekreacji, będzie także garażem i magazynem na łodzie. Wzmocniona konstrukcja pozwoli na stworzenie tam przestrzeni na sprzęt, a także niewielkiej winiarni. Łagodne zbocza skarpy zostaną uformowane tak, by stworzyć wygodne ciągi komunikacyjne w formie drewnianych deptaków (nawiązujących do molo). Przemyślane i poprowadzone tak, aby swobodnie korzystać z różnych funkcji domu.

Larch House to dwa równolegle budynki na planie prostokąta, zaprojektowane w zgodzie z elementami filozofii Feng Shui. Mniejszy z nich- biblioteka/ biuro- doświetlony pokaźnym, przeszkleniem będzie idealnym miejscem do pracy z pięknym, nienachalnym widokiem na pobliskie jezioro. Drugi z budynków to budynek mieszkalny. Forma monolitu uzyskana poprzez wykończenie elewacji i dwuspadowego dachu deskami modrzewia polskiego nabiera dynamiki dzięki podcieniom przy wejściu i mniejszym tarasie, które zdają się wykrojone z bryły. Większy z tarasów- wychodzący z głównej sypialni otwiera się na przestrzeń jeziora i lasu. Drewniana ażurowa ściana chroni domowników przed energią wody, ale jednocześnie pozwala podziwiać okolicę.

Dzięki takiemu usytuowaniu budynków o różnych wielkościach zyskujemy patio, osłonięte od lasu i ciekawości „intruzów”. To strefa tylko dla domowników, zaaranżowana zielenią stanie się zakątkiem relaksu i wyciszenia. Praktycznie niewidoczna z zewnątrz jest swego rodzaju niespodzianką, zaskakuje gości i daje mieszkańcom poczucie komfortu.
Zielony grzbiet skarpy tworzy naturalny taras i powiększa przestrzeń rekreacyjną domu.

Jeden z tarasów jest ścieżką, która połączy teren prywatny z lasem, umożliwiając domownikom jego eksplorację.

Kompleks zharmonizowany z krajobrazem, który przenika do wnętrz w ściśle zaplanowany sposób, wraz z ciągami komunikacyjnymi, otwarty dla domowników i gości, zamyka się dzięki zielonym barierom. Wszystko zorganizowane tak, by dać mieszkańcom poczucie intymności i komfortu oraz wolność wyboru komunikacji ze światem zewnętrznym- otwierania się lub zamykania w zgodzie z potrzebami.

Lokalizacja: Jaracz, Wielkopolska, Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne