LAW_21

nowoczesna STODOŁA łącząca pokolenia

Projekt LAW_21 w stylu nowoczesnej STODOŁY opracowany został jako dom dwupokoleniowy: wiejska baza wypadowa dla młodego małżeństwa oraz docelowy dom dla rodziców Pani Inwestor.

Działka w klasycznym układzie łanowym z nieregularną linią zabudowy i gęstym sąsiedztwem narzuciła nietypowe podejście do kształtowania otwarć widokowych i funkcjonalnych. Od strony południowej oraz zachodniej budynek zamyka się na sąsiadów oraz drogę. Strefa dzienna została natomiast maksymalnie przeszklona na północ co zapewnia intymność użytkownikom oraz otwarcie widokowe na ogród.

Całe założenie kubaturowe oparto na dwóch bryłach – klasycznego domu z dwuspadowym dachem oraz przyległego parterowego prostopadłościanu.

Układ funkcjonalny również podporządkowano temu podziałowi. W blaszanej- wyższej bryle znajduje się strefa wejścia, z której bezpośrednio można przejść do pokoju rodziców, kuchni oraz na piętro. Ulokowane na poddaszu trzy pokoje w całości dedykowane są wypoczynkowi okazjonalnemu. W betonowym prostopadłościanie zaproponowano strefę dzienną. Obejmuje ona przestronny salon z jadalnią, które mają bezpośrednie wyjście na duży, zadaszony taras z zewnętrznym jacuzzi.

Jako materiału elewacyjnego użyto blachy oraz betonu – materiałów wszechobecnych w najbliższym sąsiedztwie. Jednak dzięki zasadzie „jeden materiał na jednej bryle” udało się uzyskać nowoczesną, a jednocześnie spójną z otoczeniem STODOŁĘ.

Lokalizacja: Lubartów, Polska
Tekst: 081 Architekci

Czytaj więcej

Zobacz podobne