Mountain House

W tej ściśle chronionej francuskiej dolinie alpejskiej, położonej na sporej wysokości, obowiązują rygorystyczne warunki zabudowy, które pozostawiają bardzo niewiele swobody dla architektonicznej ekspresji. Dosłownie każda rzecz – od wysokości budynku i jego szerokości poprzez stopień pochylenia dachu, aż po wybór określonych materiałów i wymiary okien – wszystko to jest ściśle kontrolowane, aby zachować coś co uznawane jest tu za ochronę dziedzictwa. W rzeczywistości oznacza to tworzenie architektury, która bez końca naśladuje tradycyjne, górskie chatki. 

Aby ujarzmić te ograniczenia, architekci poświęcili sporo czasu i uwagi na analizowanie starych, zabytkowych budynków, starając się zrozumieć, czemu miała służyć ich forma i jak kształtowały one lokalną kulturę architektoniczną. Następnie wiedzę tę wykorzystali tworząc ten projekt, unikając po prostu wszystkich sztuczności i przestarzałych elementów, upewniając się jednocześnie, że cały budynek będzie zgodny nie tylko z ograniczenia, ale też z oczekiwaniami.

Lokalizacja: Manigod, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne