Mountain Wood

Koncept organizacyjny tego projektu opierał się na oddzielnych budynkach, które miały wspólnie stworzyć różnorodność komplementarnych przestrzeni wewnętrznych i zewnętrznych. Źródłem inspiracji był wiejski kontekst miasteczka Woodside w Kalifornii, rolnicze kompleksy zabudowy, znajdujące się w tym regionie, oraz formy uznawane w rodzimej architekturze za ikoniczne. Kolejnym priorytetem była też oczywiście funkcjonalność całego projektu.
 
Forma domu, który zaprojektowali architekci z firmy Walker Warner Architects, to kompilacja trzech głównych budynków – głównego domu, biura oraz stodoły. Całość zorganizowana jest wokół centralnego podwórza z motywem wodnym.
 
– „To współczesna interpretacja tradycyjnych i wiejskich zabudowań mieszkalnych” – mówi główny architekt firmy, Greg Warner. Jak wyjaśnia – czwarta konstrukcja projektu to domek przy basenie, składający się z trzech pawilonów ustawionych w tej samej osi i wykorzystujących te same materiały. Stanowią one pewnego rodzaju kontrast dla głównych zabudowań.
 
Projekt wszystkich budynków opiera się na wspólnych cechach, którymi są wyraźne, asymetryczne linie ze wspólną paletą materiałów: kamieniem, czerwonym drewnem cedrowym, szkłem i stalą oraz dachem z cynkowanej blachy. Zastosowanie kamienia wprowadza rustykalny charakter, zakorzeniając niektóre elementy w wiejskiej tradycji związanej z dawnymi gospodarstwami rolniczymi. Różnorodne zastosowanie cedru oraz blachy cynkowej to odniesienie do kalifornijskich stodół, w których dawniej przechowywano siano. Wprowadzając do projektu odsłoniętą stal oraz duże powierzchnie szkła, architekci nadali całości bardziej kontrastowy i współczesny charakter.

STODOŁA, która znajduje się od frontu nieruchomości, służy jako symboliczne wejście, wzmacniając rustykalny charakter otoczenia. Otwarte przejście biegnące przez STODOŁĘ odsłania fasadę wejściową głównego domu, który znajduje się dalej. Po wejściu na centralny dziedziniec, stworzony przez trzy różne budynki, widoczna jest jednak równowaga przestrzenna oraz spójność materiałów, które razem łączą wszystko w jedną, spójną całość.
 
Główna rezydencja mieści dwie przestrzenie dzienne – sąsiadujące ze sobą salon i jadalnię oraz kuchnię przylegającą do pokoju rodzinnego. Na drugim piętrze znajdują się sypialnia główna, trzy kolejne sypialnie oraz gabinet. We wnętrzach ciężkie meble ustępują miejsca bardziej przezroczystym elementom, dzięki czemu nie dominują całej architektury i wprowadzonego w ten sposób do domu otoczenia zewnetrznego. Architekci zadbali jednak także o to, by całe umeblowanie było wygodne dla rodziny, pozwalając jej w pełni doświadczać harmonii przestrzeni wewnętrznych oraz najbliższego otoczenia.

Lokalizacja: Woodside, Kalifornia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne