nowoczesna STODOŁA dla miłośników muzyki

Teraźniejszość i ostatnie wydarzenia w skali światowej zupełnie zmieniły postrzeganie naszego spojrzenia na dom. Właśnie w takich realiach mieliśmy okazję zaprojektować dom jednorodzinny dla miłośników muzyki. Co się zatem zmieniło w kilku ostatnich latach w podejściu do projektowania domów? Na pewno podejście klientów, którzy chcą aby dom wzbogacił się o nowe funkcje dotychczas nietypowe lub rzadkie w tego typu projektach.

Zarówno te związane z wypoczynkiem i rekreacją jak i te związane z pracą zdalną. W tym przypadku oznacza to, że inwestor postawił na połączeniu typowych funkcji domu z tym rozszerzonym programem. Mamy zatem na parterze typowe pomieszczenia: kuchnie, jadalnię, salon. Wszystkie te pomieszczenia mają duże przeszklenia otwierające je na sporych rozmiarów ogród i pogłębiające kontakt z naturą. Mamy też pomieszczenie biurowe do pracy zdalnej, które łatwo da się wyizolować z codziennego życia ale posiada ono przeszklenie z którego można komunikować się z resztą części dziennej. Znalazło się też duże pomieszczenie na koncerty, jam sassion czy inne nietypowe formy muzykowania.

Dzięki temu rozszerzeniu programu dom stał się wielofunkcyjną maszyną do zaspokajania wszelkich potrzeb użytkowników bez konieczności wychodzenia z domu. Wiemy już, że takie spędzanie czasu jest jak najbardziej realne. W części nocnej znalazły się wygodne sypialnie. Inwestorzy mają swoją wydzieloną część z dużą łazienką i garderobą. Mają również widok na część salonu, który posiada podwójną wysokość.

Pozostała część to sypialnie przeznaczone dla dzieci z osobną łazienką oraz małym tarasem nad pomieszczeniem muzycznym. Na piętrze znalazła się też mała siłownia. Forma domu wpisuje się w otoczenie i nawiązuje dwuspadowym dachem do tradycyjnych domów podmiejskich. Tutaj jednak tradycyjne podejście do formy się kończy. Dla lepszego doświetlenia pomieszczeń zastosowano duże lukarny, które również zwiększają powierzchnię użytkową poddasza. Zastosowano w projekcie duże przeszklenia rozsuwane, aby mieszkańcy mogli cieszyć się bliskością przyrody w te słoneczne dni i w te deszczowe. Duży taras przed salonem został osłonięty przed nadmiernym nagrzewaniem się zadaszeniem.

Przed nim znajduje się basen a w osłoniętej części tarasu mieszkańcy mają też do dyspozycji jacuzzi. Użyte materiały to drewno oraz elewacyjne płyty włókno-cementowe w kolorze grafitowym. Takie proste zestawienie materiałów będące połączeniem tradycji i nowoczesności stworzyło mocny graficzny i architektoniczny kontrast elementów domu. Dzięki niemu część górna budynku zyskała lekkości a dolna świetnie wpisuje się w otoczenie.

Lokalizacja: Boruja, Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne