nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach autorstwa KRES Architekci

Najnowsza STODOŁA zaprojektowana w pracowni KRES Architekci to z jednej strony funkcjonalny budynek mieszkalny do codziennego użytkowania, a z drugiej obietnica sielskiego odpoczynku ukrytego w limanowskich wzgórzach.

Na opracowywanej działce planowana jest wymiana istniejącej tkanki zabudowy poprzez rozbiórkę istniejącego budynku mieszkalnego i gospodarczego oraz uzupełnienie ich o budynek mieszkalny jednorodzinny oraz budynek gospodarczy w nowej formie, nawiązującej do tradycyjnego budownictwa na tym obszarze.

Projektowany budynek mieszkalny jednorodzinny regularny w planie, składający się z dwóch brył połączonych ze sobą, tworzący w rzucie literę L. Jedna bryła skrywająca w sobie strefę wejścia oraz strefę dzienną, druga, bardziej prywatna – część nocną. Całość przykryta jest dwuspadowym dachem. Budynek ma wysokość 7,47m i ma jedną kondygnację nadziemną. Swoistym przedłużeniem budynku mieszkalnego jest budynek gospodarczy, zlokalizowany tuż obok. Oprócz pomieszczenia garażowego znajdują się w nim pomieszczenia gospodarcze. Razem oba budynki układają się w kształt litery T i tworzą domkniętą strefę wejścia.

Ściany zewnętrzne obu brył wykończono tynkiem oraz naturalną opalaną deską od Wood of Fire w układzie pionowym. Materiał i ułożenie drewna zastosowanego na elewacji nawiązywać ma do drewnianych elewacji budynków zlokalizowanych wcześniej na obszarze opracowywania, a obecnie nie nadających się do zamieszkania ze względu na swój stan techniczny. Układ desek z delikatnym ażurem zaobserwowany w dawnej zabudowie przeniesiono na szczyty nowo projektowanych budynków. Również forma dachów – ze sporymi okapami nawiązuje w formie do tradycyjnej zabudowy na tych terenach i sprawia, że projektowane budynki wpasowują się w istniejącą tkankę zabudowy. Dach spadzisty obu obiektów wykończono blachą na rąbek stojący w kolorze czarnym.

Ponadto na działce zlokalizowany będzie mniejszy budynek rekreacji indywidualnej. Przypominający w rzucie literę Y, o wysokości 4,45m i jednej kondygnacji nadziemnej. Zaprojektowany w konstrukcji murowanej, budynek niepodpiwniczony. Bryła budynku rekreacyjnego również przykryta dwuspadowym dachem, jednak bez wysuniętych okapów, nadająca mu trochę bardziej nowoczesną formę. Zarówno elewacja jak i dach wykończone drewnem w naturalnym wybarwieniu.

Całe założenie ma być zrealizowane z poszanowaniem istniejącej architektury w tym rejonie, przy jednoczesnym wkomponowaniu projektowanych kubatur w zastany krajobraz.

Lokalizacja: Limanowa, Polska

Czytaj więcej

Zobacz podobne