Outward Bound

Ten dom stoi na odległej działce na wyspie Orcas w stanie Waszyngton w USA, a jego niepodważalną zaletą są wyjątkowe, panoramiczne widoki.
 
Studio Heliotrope Architects przeprowadziło renowację domu, która jeszcze lepiej wykorzystała niezwykłą lokalizację tego budynku. Właściciele domu nie potrzebowali większej przestrzeni, ale chcieli udoskonalić to miejsce w taki sposób, by móc wykorzystać wszystkie jego zalety. Istniejący tu wcześniej dom nie miał bowiem spójnego charakteru i co najważniejsze – nie był zwrócony w stronę panoramicznych widoków na rozciągające się poniżej Salish Sea oraz widoczne w oddali Góry Kaskadowe.

Architekci z firmy Heliotrope zaproponowali rozwiązanie oparte na tym, czym wcześniej wydawał się być dom – na prostym budynku farmerskim, który jednak został znacznie udoskonalony. Architekci poprawili relacje przestrzenne pomieszczeń domu, wprowadzili do wnętrz więcej naturalnego światła i wzbogacili je o pominięte wcześniej widoki przepięknego otoczenia. Zakres prac obejmował nową konstrukcję dachu oraz stworzenie dużej werandy. Pojawiły się też nowe okna, w tym lukarny wzbogacające linię dachu i poprawiające ogólny wygląd budynku, a także otwierające piętro domu na słońce i widoki. Na parterze wstawiono długą, stalową belkę konstrukcyjną, która pozwoliła na połączenie przestrzeni dziennych oraz otwarcie pomieszczeń na werandę. Przeszklenie od strony werandy zostało wykonane tak, by jak najmniej elementów konstrukcyjnych mogło zakłócać widoki. Takie rozwiązanie stanowi również ważną cechę odróżniającą ten budynek od tradycyjnej, farmerskiej architektury, jaka spotykana jest w tym regionie. Nowoczesny, ale dwoisty charakter domu podkreślają też starannie zaplanowane i wykończone wnętrza.
 
Renowacja domu obejmowała bardzo poważne prace krajobrazowe. Architekci zadbali o to, by na zewnątrz nic nie blokowało pięknych widoków, a pewne dodatkowe elementy dają jeszcze możliwość wygodnego odpoczynku na zewnątrz. Piękne, wyjątkowe miejsce powstało na skraju klifu, gdzie w obniżeniu terenu urządzono miejsce na ognisko. W ten sposób udało się uniknąć przesłonienia panoramicznych widoków rozciągających się z werandy, zapewniając jednocześnie domownikom spektakularne miejsce do relaksu przy ognisku.

Lokalizacja: Orcas, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 
 

Czytaj więcej

Zobacz podobne