Photography Studio

Lekka nowoczesna STODOŁA jest studiem fotografa. Stoi w ogrodzie w górzystym regionie południowej Kanto w Japonii.

Przestrzeń składa się wyłącznie z pomieszczeń spełniających podstawowe funkcje wymagane w studiu fotograficznym. W celu otrzymania dużej powierzchni przy ograniczonym budżecie, wybraliśmy konstrukcję dwuspadową dachu opartą na ramie z drewna. Jednak dwuspadowy dach pociąga za sobą konieczność montowania belek poziomych, które zmniejszają wysokość wymaganą do sesji zdjęciowych. Aby temu zapobiec, dach został zniekształcony w wieloaspektową, asymetryczną formę. Trzy belki stanowią grzbiet składanych linii wspierając konstrukcję dachu, negując potrzebę jakichkolwiek poziomych elementów, które mogą wywrzeć negatywny wpływ na wysokość pomieszczenia. Kłody wybrane jako belki kalenicowe tworzą zestaw krokwi drewnianych zamocowanych pod różnymi kątami. Przezroczyste panele poliwęglanowe ujawniają "tył scenografii" drewnianego szkieletu ścian.
Kombinacja świetlików wpuszcza rozproszone światło pod różnymi kątami od góry. Szerokie okna po stronie zwróconej na bujny ogród, mimo że zamknięte, zawsze dają jasność jak środowisku zewnętrznym dzięki temu zacierają się granice konwencjonalnej architektury.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: FT Architects
Foto: Shigeo Ogawa
Lokalizacja: Kanagawa, Japonia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 

Czytaj więcej

Zobacz podobne