Poolhouse

Poolhouse na Litwie zachęca do wypoczynku

Pośrodku lasu, nieopodal jeziora, powstał domek przy basenie, uzupełniający kompleks istniejących domów.

Otaczający krajobraz wyraźnie dyktuje formę architektoniczną litewskiej chaty wiejskiej. Archetypowy dwuspadowy dach pełni rolę elementu wnętrza i kontrastuje z dużymi oknami, które tworzą wrażenie przejrzystości. Zwarty prostokątny obwód w naturalny sposób wtapia się w krajobraz, szanując otaczające środowisko.

Dniem i nocą można zobaczyć dwie różne sylwetki tego budynku. Celem wizji dziennej jest jak najpłynniejsze wkomponowanie tej przestrzeni w kontekst otaczającej przyrody. Nocna wizja ujawnia współczesne wnętrze budynku. Ciemne otoczenie kontrastuje z oświetlonymi, przeszklonymi przestrzeniami wewnętrznymi, podkreślającymi kształty i faktury mebli. Elewację tworzą naturalne materiały i kolory – dach z trzciny i drewna oraz ścieżki z granitu.

Jednym z najbardziej unikalnych elementów domku przy basenie jest wyeksponowana drewniana konstrukcja, która dominuje w przestrzeni wnętrza. Masywne kolumny trójnogu, 60-centymetrowe belki i powtarzające się więźby dachowe nie tylko tworzą atmosferę wewnątrz, ale także przypominają etniczną litewską tradycję budowania domów. Dopełnieniem konstrukcji domu jest przylegający basen. Wyższa linia horyzontu przy basenie tworzy wrażenie pustej przestrzeni, ponieważ podczas pływania nie widać żadnych elementów wyposażenia wnętrza.

Lokalizacja: Wilno, Litwa
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne