Przebudowa wiejskiego domu w Czechach

„Mądry klient to alfa i omega udanego projektu” – takimi słowami podsumowują swą pracę architekci z czeskiego biura projektowego Atelier SAD. Jak dodają, współpraca na linii klient-architekt jest jeszcze ważniejsza w przypadku pracy nad starymi domami, w których zawsze pojawiają się nieprzewidziane problemy wymagające niestandardowych rozwiązań.

W przypadku niezwykłej przebudowy starej STODOŁY znajdującej się w Loubí w mieście Česká Lípa współpraca między klientami i architektami przebiegała wyjątkowo płynnie, co odzwierciedla sam wynik renowacji.

Stara STODOŁA należała do rodziny obecnego właściciela już od ponad 50 lat. Rodzina po II wojnie światowej osiedliła się na dawnej niemieckiej farmie, która niedługo później została jednak znacjonalizowana. Na szczęście sama stodoła nie uległa zniszczeniu, a jakość jej konstrukcji nadal zwracała uwagę. Połączenie pięknego otoczenia z jakością i lokalnymi materiałami stworzyło w tym miejscu unikatową atmosferę, w którą właściciele chcieli wtłoczyć nowe życie.

Architekci podeszli do rekonstrukcji z ogromnym szacunkiem. – „Stare budynki rolnicze są piękne i niczego nie udają” – podsumowują dodając, że w takich przypadkach z estetyką wygrywa funkcja. – „I takie było nasze credo. Aby nie zaburzyć całej kompozycji STODOŁY, postanowiliśmy umieścić w niej osobny drewniany budynek. Spełnia on warunki wygodnego użytkowania domu w celach rekreacyjnych, a tym samym pozwoli zachować istniejącą tu wcześniej konstrukcję”.

W ten sposób dawna STODOŁA stała się po modernizacji rodzajem opakowania, które chroni mieszkalny rdzeń domu. To koncept „domu w domu”. W umieszczonym w starych murach budynku kryje się sypialnia, urządzenia techniczne oraz kuchnia, która przechodzi w pokój dzienny z otwartym kominkiem umieszczonym w przejściu STODOŁY. Dzięki umieszczeniu przestrzeni wspólnej pod dachem stodoły, stworzono też osłonięte miejsce z widokiem na krajobraz.

Ze względu na nową funkcję budynku trzeba było zadbać o odpowiednie doświetlenie dawnej STODOŁY. Z tego powodu po całym obwodzie oryginalnego muru powstały dekoracyjne wycięcia w drewnie. Inspirowano się estetyką tutejszych suszarni owoców i chmielu oraz naturalną wentylacją. W przeciwległej ścianie szczytowej architekci zastosowali inne rozwiązanie, wstawiając okno, które doświetla przestrzeń dzienną również od strony południowej.

Architekci zwrócili szczególną uwagę na zastosowane materiały. W 1843 roku wieś Loubí zniszczył pożar, który strawił większość budynków drewnianych. Wieś odbudowano głównie korzystając z kamienia, który pozyskiwano w otaczających wieś lasach. Odnowione części oryginalnej STODOŁY zostały zatem uzupełnione nowymi kamieniami znalezionymi w okolicy. Poza lokalnymi materiałami postawiono też na doskonałe rzemiosło, angażując do projektu najbardziej doświadczonych w regionie rzemieślników. To wszystko pozwoliło osiągnąć tak wyjątkowy efekt końcowy, wiążąc jednocześnie projekt ze swoją okolicą.

Lokalizacja: Česká Lípa, Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne