Przekręcona STODOŁA w Mielcu autorstwa MEEKO Architekci

„Przekręcona STODOŁA” w Mielcu

Zaprojektowany budynek mieszkalny jednorodzinny o charakterystycznej formie „Przekręconej STODOŁY” znajduje się w Mielcu na Podkarpaciu. Bryłę budynku determinuje funkcja mieszkaniowa, uwarunkowania miejscowe i wymagania Inwestora. Lokalizacja budynku (przesunięcie na północną stronę działki) odnosi się ściśle do ekspozycji względem stron świata oraz wjazdu z wewnętrznej drogi dojazdowej w południowym narożniku przedmiotowej działki, która mocno określiła możliwości zagospodarowania terenu.

Przekręcona STODOŁA od MEEKO Architekci

Przekręcona STODOŁA to najnowszy projekt studia architektonicznego MEEKO Architekci. Na formę budynku składają się: baza w formie prostopadłościanu z płaskim dachem, którą stanowi parter oraz oddzielona bryła garażu, a także dominująca forma poddasza użytkowego w kształcie klasycznej nowoczesnej stodoły na rzucie prostokąta z dachem dwuspadowym o kącie nachylenia 40°. Imponująca ściana szczytowa STODOŁY, która jest w całości przeszklona systemową ślusarką aluminiową schodzi od strony południowej do poziomu parteru i łączy się z tarasem użytkowym dla mieszkańców. Ten zabieg stanowi wyeksponowanie części dziennej domu i zapewnienie maksymalnego doświetlenia wnętrz przy podwójnej wysokości kondygnacji. Bryłę STODOŁY przekręcono w stosunku do głównej osi północ-południe o 117° zgodnie z wymaganiami Inwestora, który życzył sobie instalację paneli fotowoltaicznych wystawionych na możliwie najefektywniejszą ekspozycję.

Forma i kompozycja projektu

Przekręcona STODOŁA poprzez swoją formę i kompozycję tworzy ciekawe przestrzenie pomiędzy jego elementami. Wejście główne do budynku oraz wejście do garażu zlokalizowano w podcieniu pod wiszącym budynkiem stodoły. Jest to przejście między bryłą części mieszkalnej, a bryłą garażu. Przejście to przykryto bryłą poddasza rozpiętą pomiędzy elementami parterowymi. Dodatkowo na parterze od strony południowo-wschodniej zaprojektowano niszę stanowiącą mały zewnętrzny taras zadaszony stropodachem, dostępny z części dziennej, gdzie można rozkoszować się poranną kawą. W części mieszkalnej na poddaszu dostępny jest otwarty taras wykończony deskami kompozytowymi na legarach. Taras jest dedykowany dla domowników, a mieści się na stropodachu części garażowej budynku.

Zróżnicowanie wykończeniowe

Budynek o odznaczających się dwóch bryłach jest zróżnicowany materiałami elewacyjnymi. Pierwszą bryłę przyziemia wykończono płytkami klinkierowymi, natomiast drugą pokryto blachą na rąbek stojący. Na elewacjach występują akcenty w formie ciemnych płaszczyzn wykonanych z blachy oraz lameli aluminiowych malowanych w kolorze antracytowym w układzie pionowym, stanowiących podkreślenie charakterystycznych stref. Osobną ciemną płaszczyznę kompozycyjną stanowi ściana garażu wykończona ciemnym tynkiem o odcieniu zbliżonym do antracytowych trzech bram garażowych. Zewnętrzna stolarka okienna i drzwiowa również utrzymana jest w kolorze antracytowym co nadaje mocny i graficzny akcent dla całości założenia.

Architekci: Tomasz Janiec, Kamila Fijałkowska-Janiec
Współpraca: Damian Maj
Zakres: Projekt koncepcyjny, Projekt Budowlany, Projekt Wykonawczy
Lokalizacja: Mielec, PL
Powierzchnia: 196,5 m2 (dom) + 60,5 m2 (garaż) = 257,0 m2
Działka: 1415,0 m2
Projekt: 2021
Status: W budowie
Wizualizacje: MEEKO Architekci

Interesują Was inne fenomenalne projekty, takie jak Przekręcona STODOŁA od MEEKO Architekci? Zapraszamy do ich zakładki na stronie nowoczesnej STODOŁY oraz na ich media społecznościowe – Instagram oraz Facebook.

Czytaj więcej

Zobacz podobne