RAG Building

Budynek RAG jest pierwszym projektem zrealizowanym przez firmę architektoniczną Eek and Dekkers. Firma skupiła się na całym procesie – od pomysłu aż po wykonanie. To właśnie ma być gwarancją uzyskania odpowiedniego wyniku.

W swoim poprzednim wcieleniu budynek funkcjonował jako przepompownia, dostarczając pobliskim fabrykom m.in. sprężone powietrze. Teraz budynki przemysłowe w otoczeniu RAG zostały zastąpione przez nowe domy, a sam RAG stawał się powoli budynkiem centralnym okolicy mieszkalnej. Sam również zyskał status budynku mieszkalnego, a jego wygląd – konstrukcja dachu, betonowe kasetony oraz duże, stalowe, industrialne okna – nadają mu unikatowy charakter.

Koncept projektowy opierał się mocno na istniejącym wcześniej budynku. Niska część konstrukcji, ciągnąca się wzdłuż całej fasady po stronie południowej, pochodziła z lat 60-tych. Dach tej niskiej części stworzył perfekcyjny taras dachowy dla sąsiednich salonów i kuchni. Dla architektów było oczywiste, że pod tą piękną konstrukcją dachową najlepiej będzie umieścić właśnie część salonową mieszkań.

Ze względu na to, że budynek jest tak duży, projekt z tarasem na dachu sąsiedniej konstrukcji był idealnym rozwiązaniem dla części przylegającej do fasady. Pozostał jednak problem drugiej części budynku. Po długich dyskusjach i przemyśleniach zadecydowano, by otworzyć „serce budynku”, tworząc otwartą, wewnętrzną uliczkę. Pozwoliło to na stworzenie mniejszych tarasów od strony południowej w drugiej części budynku i wprowadziło niezwykłą grę światła. Słońce, które wstaje i zachodzi równoległe do wewnętrznej uliczki, oświetla ją przez cały dzień naturalnym światłem o różnych odcieniach.

Taka interwencja w konstrukcję RAG pozwoliła rozwiązać większość problemów. Pozwoliło to wykorzystać 100 % istniejących elementów, w tym okien i drzwi. W nowej wewnętrznej uliczce stworzono nie tylko tarasy dachowe, ale też niezbędne okna i drzwi. Architekci uszanowali i wykorzystali istniejące detale i wprowadzili je do nowo wybudowanych elementów.

Wewnętrzna uliczka ma prywatno-publiczny charakter i jest własnością mieszkańców. Wszyscy mieszkają pod jednym dachem, ale nie ma tu problemu z prywatnością, gdyż wszystkie mieszkania są zwrócone na południe. Ściana salonu sąsiedniego mieszkania jest widoczna z tarasu na dachu mieszkania położonego przy uliczce wewnętrznej. Wszystkie nowe framugi od uliczki są wykonane z drewna, choć początkowo planowano wykonać je ze stali, jak w oryginalnym budynku. Wpływ na tę decyzję miały jednak koszty, co ostatecznie okazało się bardzo dobrym pomysłem. Takie rozwiązanie pozwoliło bowiem podkreślić i odróżnić nowe elementy od starych.

Lokalizacja: Niderlandy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne