Restauracja Kayu Kayu

Kayu-Kayu to restauracja i miejsce do organizacji imprez rodzinnych lub firmowych. To także idealna przestrzeń do spotkań w mniejszym gronie klientów pochodzących z różnych środowisk, często artystycznych.

To wyjątkowe miejsce zostało stworzone przez firmę W Office w North Serpong w Indonezji, a powierzchnia restauracji to 860 m².

Architekci przyznają, że niezwykle ciekawym zadaniem było uwzględnienie w projekcie dużej różnorodności klientów – od rzemieślników pracujących w drewnie po osoby zajmujące się projektowaniem odzieży. To właśnie ta artystyczna część przyszłej klienteli stała się inspiracją dla całego procesu projektowego.

Oryginalna fasada budynku to efekt zastosowania różnorodności drewnianych belek pochodzących z magazynu klienta. Te ciężkie belki pozostały odsłonięte na wysokości 4 m nad ziemią, a podwieszono je na stalowych prętach, co nadało im lekkości. Klienci przechodzą pod nimi wchodząc do budynku. Belki tworzą także zacienienie od strony zachodniej i stały się już symbolem Restauracji Kayu Kayu.

Otwarty plan restauracji zorganizowano dzięki specjalnej konstrukcji, która stworzyła dużą przestrzeń w części środkowej budynku, doświetlając to miejsce poprzez obsługiwane mechanicznie duże świetliki. Spiralne schody wiją się wokół gigantycznego drzewa Alstonia, wokół którego na parterze stworzono sztuczny staw z karpiami koi.

Parter budynku to przede wszystkim restauracja oraz kawiarnia, podczas gdy poziom wyższy służy głównie do organizacji różnych imprez i wydarzeń. Znajduje się tam również bar oraz taras z widokiem na ogród.

Każdy szczegół tej konstrukcji – od spiralnych schodów, poprzez ościeżnice drzwiowe, a także świetliki – został zaprojektowany specjalnie pod ten projekt i prezentuje on jakość pracy miejscowych rzemieślników oraz lokalnie pozyskiwane materiały. 

Lokalizacja: Indonezja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne