Rezydencja Casamanda, czyli minimalistyczny, wiejski dom w Toskanii

Architekci Valeria Presicci i Carlo Pantanella D'Ettorre ukończyli modernizację wiejskiego domu we włoskim Orbetello, tworząc prostą, kamienną elewację oraz minimalistyczne, jasne wnętrza.

Rezydencja Casamanda stoi na działce w nadbrzeżnym rejonie Toskanii o nazwie Maremma, a jej wiejskie otoczenie z widokami na otaczające dom mokradła stało się istotnym wyznacznikiem działań architektów. Za tym projektem stoją dwie osoby: Carlo Pantanella D'Ettorre z Rzymu i Valeria Presicci, która ma swoje studio w mieście Orbetello.

Budynek stoi w miejscu dawnej konstrukcji, a nową, dwupiętrową nieruchomość charakteryzuje paleta materiałów oraz forma architektoniczna, które są typowe dla lokalnej architektury.

– „Dom, który stoi w miejscu istniejącego tu dawniej budynku, został na nowo zaprojektowany, stając się małym, nowoczesnym domem rodzinnym, w którym elementy przyrody istotnie formują architekturę” – wyjaśniają twórcy projektu. – „Jednocześnie odcienie ziemi i otaczającej dom zieleni łączą się z powierzchniami i wkraczają do jego wnętrza” – dodają.

Dom stoi przy małej wiejskiej alejce i wznosi się nad istniejący już wcześniej mur z piaskowca, który zdefiniował wybór materiału elewacyjnego na całym budynku. Ściana od strony północnej jest w przeważającej części zamknięta na sąsiadującą z nią drogę. Wysokie i wąskie okna pozwalają wprowadzić jedynie światło na schody, które łączą dwa poziomy domu. Co ciekawe, na ścianie zachodniej pojawiają się kolejne schody, ale tym razem zewnętrzne, które składają się z dwóch różnych części. Niższa z nich to otwarte, betonowe stopnie i metalowa balustrada, podczas gdy wyższa część to konstrukcja murowana ze stopniami z terakoty. Schody te zapewniają bezpośredni dostęp do niezależnego apartamentu sypialnego znajdującego się na górze. Apartament ten jest wewnątrz oddzielony od drugiej sypialni przez centralną przestrzeń gabinetu, doświetlonego dzięki oknom w dachu.

– „Pokoje znajdujące się na górze wykorzystują wysokość drewnianego dachu i otwierają się na wyjątkowe widoki na lagunę i horyzont od południa” – mówią architekci.

Z kolei parter to przestrzeń otwarta, na której mieści się kuchnia, jadalnia oraz salon. Całość otwiera się na ogród dzięki francuskim i przesuwnym drzwiom. Na parterze pojawia się betonowa podłoga, która przechodzi też do sypialni głównej, znajdującej się po stronie zachodniej domu, łącząc się z garderobą i łazienką.

Centralne schody wewnętrzne wykonano z metalu i wyposażono w drewniane stopni oraz delikatną balustradę, która dodaje całości lekkości. Prosty projekt schodów doskonale pasuje do ogólnej minimalistycznej estetyki domu, która łączy stonowane kolory i naturalne tekstury.

Lokalizacja: Toskania, Włochy 
Tekst: nowoczesna STODOŁA 

Czytaj więcej

Zobacz podobne