Skygarden House, stoi na wąskiej działce w starej dzielnicy Toronto

Skygarden House, zaprojektowany przez firmę Dubbeldam Architecture + Design, stoi na wąskiej działce w starej dzielnicy Toronto. To miejskie położenie nie przeszkodziło jednak architektom w stworzeniu wielu przestrzeni zewnętrznych na różnych poziomach domu, aby w ten sposób zrealizować marzenie właścicieli o doskonałym połączeniu wnętrz z ich naturalnym otoczeniem.

Właściciele zawsze kochali weekendy w wiejskim domu, w otoczeniu drzew i z szumem pobliskiego strumyka. Chcieli więc, by ich nowy miejski dom umożliwiał równie sielskie doświadczenia, zaspokajając ich potrzebę bliskiego połączenia z przyrodą. Takie właśnie życzenie przedstawili architektom.

Funkcjonalność

Choć nowy dom ma tylko 225 m2, sprawia wrażenie jakby był znacznie większy. Dzieje się tak dzięki temu, że poszczególne pomieszczenia wykraczają poza swoje własne granice, wykorzystując całą serię bardzo użytecznych i funkcjonalnych przestrzeni zewnętrznych, które wzbogacają życie w tym domu. Każda z tych zewnętrznych przestrzeni ma swój własny, unikatowy charakter i różny poziom prywatności.

Ogród

Ogród z tyłu został starannie zagospodarowany i ma duży taras z drewna jesionowego poddanego obróbce termicznej. Kilka kroków niżej znajduje się kolejna strefa wyznaczona przez granitowe kostki brukowe i obsadzona rzędem drzew akacjowych, które latem wprowadzają piękną grę światła i cienia. Z uwagą dobrano tu wszystkie rośliny tak, aby przez cały rok cieszyły one oko właścicieli. Nawet z przodu domu architekci zagospodarowali przestrzeń werandy, aby stworzyć w niej zaciszne i prywatne miejsce. Wysokie, drewniane ekrany oddzielają publiczną rzeczywistość od strefy, która stała się tu zewnętrzną jadalnią domowników.

Koncepcja

Na najwyższym piętrze pojawiły się dwie znaczące przestrzenie zewnętrzne, które również zapewniają wytchnienie w zielonym otoczeniu. Odsłonięty taras dachowy z tyłu domu zapewnia widok na okolicę i duże korony drzew rosnących w najbliższym otoczeniu domu. Od frontu architekci stworzyli sypialnię główną, której właściwie połowa zajmuje prywatną przestrzeń zewnętrzną, wyłożoną drewnem jesionowym o ciepłym zabarwieniu. Na skraju umieszczono wpuszczoną donicę, która wprowadza zielony akcent. Dzięki oryginalnemu otwarciu w dachu ma naturalne światło oraz dostęp do wody deszczowej. Ten „podniebny ogród”, ściśle połączony z sypialnią główną, funkcjonuje jako wyjątkowe pomieszczenie zewnętrzne, otwarte na niebo, słońce, wiatr i gwiazdy. Stąd też nazwa projektu – „skygarden”.

Architekci nie mieli prostego zadania, ponieważ pracowali w ramach stojącego tu wcześniej, stuletniego, w pełni wolnostojącego domu. Zachowano z niego tylko dwie boczne ściany zewnętrzne, ale Skygarden House wyraźnie nawiązuje do formy i wielkości domów sąsiednich, przedstawiając jednak świeże spojrzenie architektów. Ich projekt jest nową, graficzną interpretacją tradycyjnego dachu dwuspadowego z subtelną, czystą elewacją. Duże płaszczyzny szkła, ciągnące się od podłogi do sufitu, mające formę okien, drzwi i osłon, stanowią ramy dla widoków prezentujących się za taflą szkła, wprowadzając do wnętrza naturalne światło i możliwość doświadczania zmieniających się pór roku. To właśnie dzięki tym dużym przeszkleniom – niezależnie od tego czy jest ciepło, czy zimno – domownicy zawsze mogą cieszyć się niepowtarzalnym charakterem otoczenia, które towarzyszy im każdego dnia.

Lokalizacja: Toronto, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne