The Green House

Architekt Sigurd Larsen zaprojektował THE GREEN HOUSE  dla duńskiej firmy Frikøbing, która planuje budowę serii jednorodzinnych domków w pobliżu Kopenhagi w Danii. Projekt osiedla narzuca rygorystyczne założenia dotyczące zrównoważonego pozyskiwania zastosowanych materiałów budowlanych, ocieplenia oraz zużycia energii. 

THE GREEN HOUSE to pierwszy budynek, który ma powstać na działce. Ma prosty plan wewnętrzny, co sprzyja niskim kosztom budowlanym, oferując jednocześnie przestronne wnętrze. Domek ma też spory zimowy ogród o powierzchni aż 32 m2, ulokowany od strony południowej budynku.

Wszystkie sypialnie i łazienka znajdują się po stronie północnej, bardziej ustronnej, a salon i jadalnia otwierają się na osłoniętą przestrzeń zewnętrzną, gdzie południowy, jednospadowy dach zapewnia mnóstwo naturalnego światła, także w pomieszczeniach wewnętrznych. Projekt zakłada ewentualne wydzielenie pokoju dla dzieci.

Nad kuchnią znajduje się antresola, która wykorzystuje wysoką przestrzeń, stając się idealnym miejscem na przytulny pokój kinowy dla całej rodziny, z którego można korzystać w długie, zimowe wieczory.
Ciepło słoneczne pozyskane przez zimowy ogród w ciągu dnia, działa jak magazyn, z którego ciepło wolno wnika do domu, kiedy już zrobi się ciemno. Dom ma naturalną wentylację, dzięki trzywarstwowym oknom, które pozwalają regulować wewnętrzną temperaturę i dostęp świeżego powietrza.

Środek jest w całości wykończony jasną, modrzewiową sklejką, a elewacja składa się z pionowych, surowych paneli modrzewiowych, które z czasem będą jeszcze nabierać jaśniejszych odcieni srebra, sprawiając, że dom będzie bardziej dopasowywał się do swego otoczenia.

Lokalizacja: Lejre, Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne