The-Sandhill-Lisa-and-Steve-Booth

The Sandhill – życie poza siecią

Zaniedbany kawałek ziemi otrzymał drugą szansę na życie, wskrzeszony z opuszczonej kopalni piasku do nowoczesnego, przemysłowego domu z dala od sieci. Przez prawie 20 lat ziemia w Kyvalley leżała bezczynnie, ale kiedy Lisa i Steve Booth odkryli ją pięć lat temu, wiedzieli, że to wyjątkowe otoczenie.

Spryt i ekonomia The Sandhill

„Wzgórza piaskowe w tym regionie są dość rzadkie i smutne jest myśleć, że tak wiele z nich zostało wykopanych”. powiedziała Lisa. „Nic nie możemy na to poradzić, ale teraz możemy rozpocząć proces odbudowy i sadzenia o wiele więcej drzew”. Dla sześcioosobowej rodziny ważne było posiadanie zrównoważonego domu – nie dużego, a więc ekonomicznego w budowie i prowadzeniu. The Sandhill zaprojektowano w sposób zapewniający przestronne mieszkanie.

„Chcieliśmy być naprawdę sprytni w budowanych przez nas przestrzeniach” – powiedziała Lisa. „Nie chcieliśmy mieć dużego McMansion, który musielibyśmy ogrzewać, chłodzić i czyścić oraz używać dużo więcej materiałów do budowy”. Jednym z elementów „przeszłości” ostatecznie osadzonym w przestrzeni domu wybrano stary stół do sortowania wełny. Pochodzi on z szopy do strzyżenia Byron Bay. Odrestaurowano go i przerobiono na stół w jadalni – zainspirował on bowiem projekt domu. By odzyskiwać, nie tracić. „Wełna była sortowana na (stole) prawdopodobnie przez 70 lub 80 lat. Przeznaczony był dla funkcjonalności, jednak jego piękno odzwierciedla nasz dom” – powiedziała Lisa.

Industrializm i odzysk

Sam dom składa się z dwóch połączonych i przesiąkniętych światłem pawilonów. Wewnątrz i na zewnątrz The Sandhill oferuje urok odartego z odzienia domu. Okraszony minimalistyczną mieszanką czystych linii, metalu, drewna z recyklingu i czerwonej cegły. W połączeniu z używanymi przedmiotami i naturalnymi materiałami industrialna estetyka spotyka się z ciepłem i charakterem.

Lisa znalazła kilka pojemników na owoce od hodowcy w Stanley i postanowiła wykorzystać je we wnętrzu domu. Okucia mosiężne zajmują centralne miejsce w dwóch domowych toaletach. Prawie każde pomieszczenie posiada północne przeszklenia. Ten zabieg pomaga uzyskać pasywny zysk energii, z zalaną słońcem betonową płytą i przetworzonymi wewnętrznymi ceglanymi ścianami. Te z kolei przechowują i uwalniają ciepło, aby zapewnić komfort w domu. Duże okna od strony północnej i południowej wychodzą na zewnątrz i umożliwiają wentylację krzyżową. Dzięki 8kW paneli słonecznych i 24kWh baterii litowej, dom całkowicie zasila Słońce.

„Żyjemy całkowicie poza siecią i wcale nie zmieniliśmy naszego stylu życia” – powiedziała Lisa. „Nie jesteśmy całkowicie samowystarczalni, ponieważ używamy gazu LPG”.

Obszary wielofunkcyjne najlepiej wykorzystują przestrzeń w kompaktowym domu. Z odsłoniętą cegłą i odzyskanym drewnianym biurkiem Lisa powiedziała, że ​​to miejsce było jednym z jej ulubionych. „Przekształcenie tej przestrzeni w kącik do nauki po prostu stworzyło kolejną użyteczną przestrzeń, a nie tylko korytarz” – powiedziała.

Biopaliwo

Za utrzymywanie ciepła w domu, nawet gdy słońce jest za chmurami, odpowiada podgrzewacz na biopaliwo, który stopniowo oddaje ciepło do domu. „Może spalić kukurydzę lub pszenicę i to wyłącznie około wiadra dziennie” – powiedziała Lisa. „To naprawdę powolne spalanie – przerabiamy od około tony do półtorej tony opału na zimę. Wykorzystuje kukurydzę lub pszenicę paszową, więc ponosimy koszt około 300 dolarów za całą zimę”. Kominek gazowy działa jako wtórne źródło ciepła, szybko podnosząc temperaturę.

Lokalizacja: Kyvalley, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 

MULTIKO Architektura Okien | Stolarka wielkoformatowa, architektoniczna, indywidualne rozwiązania

 

Czytaj więcej

Zobacz podobne