Totoral House

Totoral House – mnogość brył, jeden dom

Otoczenie jeziora Llanquihue jest znane przez wzniesione tam stuletnie drewniane STODOŁY, prawdopodobnie są to najbardziej zrównoważone konstrukcje, jakie można spotkać w tym południowym regionie. Ich szczątkowy design, prostota i naturalne piękno są w stanie przyjąć wiele form. Tak jak Totoral House.

Trzy niezależne nowoczesne STODOŁY

Modrzewiowe gonty pokrywające STODOŁY okolic jeziora Llanquihue są częścią lokalnego dziedzictwa, stanowi pomost z prawie zaginionym rzemiosłem i społecznością, która rozwinęła się wokół drewnianych konstrukcji. Pomysł na Totoral House polegał na wprowadzeniu wolumetrycznego i materialnego języka do domu, który dałby schronienie aż ośmiu mieszkańcom. Cieszyłby również widokiem na wschodnią część jeziora, zarys wulkanów oraz – co najważniejsze – wymagał niskiego zapotrzebowania na energię i konserwację.

Propozycja polegała na zaprojektowaniu oddzielnych brył, trzech małych niezależnych nowoczesnych STODÓŁ, które zbiegają się w centralnym holu „wewnętrzno-zewnętrznie”. Wszystkie boki pokryte oczywiście modrzewiowymi gontami z recyklingu. Ten 360-stopniowy widok pozwala cieszyć się światłem dziennym i kolorami, które odbijają gonty pod każdym kątem. Ponadto przestrzeń ta prowadzi do loftu, który cieszy się najlepszym widokiem na jezioro i wychodzi na salon oraz jadalnię.

Geometryczność Totoral House

Ten system osobnych budynków pozwala otwierać i zamykać tereny w zależności od liczby mieszkańców. Daje również niezależność w gospodarowaniu cieplnym i akustycznym. Z kolei chodniki zewnętrzne oraz wewnętrzne hole i korytarze łączą te sektory ze sobą. Geometryczną prostotę stodół przełamuje wszechstronność chodników i tarasów, które dostosowują się do zmian i topografii terenu. Ta geometria brył generuje również cienie wiatru, bardzo cenne o różnych porach roku, aby cieszyć się korzystaniem z przestrzeni zewnętrznych. Na pierwszy rzut oka wygląda jak ślepe bryły w przeciwieństwie do półprzezroczystych przestrzeni. Jednak wszystkie pokoje mają dobre naturalne światło, uzupełnione kilkoma świetlikami i niesamowitymi widokami na okoliczne pola. Interesują Was podobne przeszklenia? Zapraszamy do Multiko Architektura Okien.

Wybrany przez architektów system konstrukcyjny opierał się na ciągłym fundamencie betonowym, z główną konstrukcją wspartą na cyprysowych filarach o wymiarach 8×8. Ściany i dach wzmocniono kilkoma warstwami izolacyjnymi i membranami, aby zapewnić ochronę przed wodą i wiatrem, pozostawiając zawsze wentylowane ściany i dach. Materiały elewacyjne do wnętrz to głównie sucha sosna, centralny hol wyłożono rektyfikowanym gontem z recyklingu, a niektóre ściany pokryto wawrzynem. Salon, jadalnia, kuchnia i miejsca na grilla zostały pokryte drewnem Mañio. Zewnętrzna część jest całkowicie pokryta wstępnie pomalowanym cynkiem falistym, a wszystkie okna są wykonane z termopanelowego PVC.

Lokalizacja: El Totoral, Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne