Transformacja starego magazynu

Marzenie pewnej rodziny o tym, by mieszkać w przebudowanym magazynie, stało się rzeczywistością dzięki odpowiedniemu projektowi firmy Zen Architects. Architekci przekształcili stary, przeciekający magazyn z lat 60-tych w jasny, przestronny dom rodzinny, który jest nie tylko wygodny, ale też energooszczędny.
 
Firma Zen Architects, zainspirowana duchem tzw. „upcyclingu”, czyli przetwarzania odpadów w przedmioty o wyższej wartości, była w stanie odzyskać i ponownie wykorzystać mnóstwo starych elementów magazynu o powierzchni blisko 240 m2. 

Architekci zachowali zewnętrzną bryłę budynku, wprowadzając jednak ogromne zmiany w jego wnętrzu. Nad powierzchnią główną stworzyli ogromną antresolę, a nowe, oryginalne, drewniane tarasy łączą przestrzenie dzienne z krytym podwórzem, które wprowadza ogród do wnętrza i zapewnia pomieszczeniom sporą ilość światła, jednocześnie gwarantując odpowiednią temperaturę w miesiącach zimowych. Przenoszone donice ze stali kortenowskiej zamieniają to miejsce w wewnętrzny ogród.
 
Poczucie sporej przestrzeni, ale zachowanie jednoczesnej przytulności gwarantują starannie ulokowane przeszklenia wewnętrzne i zewnętrzne, które zapewniają widoki w różnych kierunkach.
 
Na parterze znajduje się też otwarta kuchnia z szafkami robionymi na wymiar i drewnianą wyspą, pochodzącą z recyklingu. Teren jadalni został zdefiniowany przez duży, drewniany stół i kolorowe, szklane kule wiszące nad stołem.
 
Pod dachem umieszczono przytulne, nowe sypialnie i łazienki, które mają ciepłe kolory i nowoczesne wykończenia.
W rezultacie powstał ciepły, wygodny i energooszczędny dom rodzinny, którym można się będzie cieszyć przez wiele najbliższych lat.
 
Lokalizacja: Richmond, Wirginia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne