wiejska stodoła

Wiejska STODOŁA bacznym hiszpańskim obserwatorem

Drugie życie wiejskiej posiadłości w stylu stodołowym nadało studio FOR Arquitectura. Wiejska STODOŁA stała się nowoczesną za sprawą detali, wpisując bryłę w hiszpański krajobraz rolniczy.

Miłość do wsi i rolnictwa

Nazywana niekochaną – wiejska STODOŁA swoje fundamenty zalała W gminie Vélez-Málaga nad polami Andaluzji. Iście wymarzona sceneria dla nowoczesnej STODOŁY. Krawędzie ożywione zostały wykończeniami w tonacji bieli, podłoga zaś ziemistymi płytkami. Wiejska STODOŁA na hiszpańskiej ziemi stoi już od około stu lat. Blisko 92m2 należą do właściciela firmy rolniczej, jednak nie nadawały się one do użytku. Wartość sentymentalna jednak pokierowała losem wiejskiej STODOŁY.

„Jego [właściciela] miłość do wsi i zawodu sprawiły, że chciał ocalić ten dom przed zniszczeniem” – tak podaje architekt Francisco Ortega Ruiz, jeden z rewolucjonistów FOR Arquitectura. Jednak ekipa zarówno architektoniczna, jak i budowlano-wykonawcza natrafiła na wiele problemów. Dach nadwyrężony przez korniki. Brak przewodów wentylacyjnych, instalacji sanitarno-grzewczych. Tu warto wspomnieć, iż na polskim poletku fachowcami w dziedzinie jest NUEVA TERRAIN, która zapewnia instalacje wodne, grzewcze, chłodzące i przemysłowe.

Wiejska STODOŁA od podszewki

Andaluzyjska wiejska STODOŁA zyskała wygląd zarówno zewnętrzny, jak i wewnętrzny wpisujący się w krajobraz rolniczy. Łazienkę, korytarz oraz sypialnię zdobią katalońskie płytki. Jak twierdzą architekci – ideą projektu były czyste i szlachetne materiały hiszpańskiej ziemi. Nie tylko przeszklenia dodają przytulnego efektu, dzięki którym do wnętrz wpadają promienie słońca. Efekt tworzą płytki o ziemistym i lekko przypalanym pomarańczowym odcieniu. Tam, gdzie osiąść może wilgoć, czyli w kuchni oraz łazience, zastosowano glazurowane czarne płytki ceramiczne, które de facto pełnią funkcję bufora termicznego. Podczas ciepłych miesięcy chłodzi, a w porze jesienno-zimowej izoluje, zatrzymując ciepło.

Słowo o konstrukcji. Wiejska STODOŁA wykonana jest z kamiennych bloków zwanych „cantilla”, tego samego rodzaju kamienia, którego użyto w XVIII wieku do budowy katedry w Maladze. Wykończenie zaprawą wapienną w naturalnym białym kolorze pozwala ścianom oddychać, co zapobiega kondensacji.

W harmonii z krajobrazem duch domu zachęca do refleksji nad pięknem wiejskiego otoczenia. Ze swojego miejsca bacznie obserwuje ponadczasowy krajobraz. W swoisty sposób stoi na straży natury – stąd nazwa La Centinela – ten, który obserwuje.

Lokalizacja: Vélez-Málaga, Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne