Willa Timmerman

Willa Timmerman to czarna, bliźniacza STODOŁA

Na południowo-zachodnim zboczu nad morzem stoi Willa Timmerman, bliźniak zaprojektowany przez małżeństwo architektów Andreasa Lyckeforsa i Josefine Wikholm.

Askim, na południu Göteborga, to popularne przedmieście mieszkalne, które od lat 60. XX wieku stopniowo zagęszcza się, a dziś jest prawie całkowicie zagospodarowane. Tutaj architekci kupili działkę pod zabudowę mieszkaniową, a następnie wybudowali pod własnym patronatem dom w zabudowie bliźniaczej, gdzie pozostała część domu częściowo sfinansowała projekt.

Na początku było planowanie

Stworzenie domu w zabudowie bliźniaczej o równych cechach z obu stron było wyzwaniem, ponieważ naturalnie zwrócone są w różne strony. Musieliśmy dokładnie przestudiować lokalne warunki i wziąć pod uwagę warunki pogodowe, widoki, słońce, wieczorne słońce, kontakt z ulicą i sąsiadami. W końcu dom można było zaaranżować tak, aby obie części domu miały poranne, południowe i wieczorne słońce. W słoneczną porę dnia na jednym tarasie lub balkonie zawsze jest słońce.

Kolejnym wyzwaniem było stworzenie walorów na wszystkich kondygnacjach, ponieważ dom stoi na zboczu. Przepływ światła przez konstrukcję pomógł wyrzeźbić plan i rozmieścić otwory. Schody z tyłu domu, z dużymi oknami i szklanymi dachami, wpuszczają dużo światła w głąb parteru. W rezultacie światło pada z trzech kierunków, również na poziomie gruntu. Lampy sufitowe i podwójna wysokość sufitu pomagają stworzyć dom, w którym światło płynie nawet w pochmurne dni.

Organizacja

Chcieliśmy, aby dom mógł rosnąć wraz z rodziną i dobrze funkcjonować na wszystkich etapach życia. Z bliskością do dzieci w wieku malucha, bardziej prywatna dla nastoletniej rodziny i z domowym biurem lub lokatorem dla rodziny z dorosłymi dziećmi. Przełamując konwencjonalny rozkład pomieszczeń z oddzielnymi funkcjami, plan piętra może uzyskać spójne cechy. W całym domu biegnie pomieszczenie socjalne, na wszystkich piętrach znajdują się sypialnie i toalety. Małe dzieci mogą spać blisko rodziców. Starsze dzieci, młodzież lub goście mogą mieszkać na własnym piętrze z toaletą i własnym pokojem dziennym.

Odpowiedni dobór materiałów

Dom zbudowano w całości z drewna, z prefabrykowaną ramą, którą zamontowano na miejscu. Elewację z ciemnego drewna pokryto smołą drzewną w mieszance czarnego i brązowego pigmentu. Specyficzny odcień powstał z chęci uzyskania cieplejszej czerni, bogatej w pigmenty i dającej się odczuć w różny sposób w zależności od sposobu padania światła.

Na zewnątrz drewnianej okładziny znajdują się trzy kraty ukośnych i pionowych żeber.” Siatka” była eksperymentem, który sprawdził się jako dodatkowa ochrona przed promieniowaniem słonecznym na elewacji oraz jako warstwa ochronna przed unoszącym się deszczem na zachodnim wybrzeżu.

Dach to połączenie smołowanego panelu drewnianego i ogniw słonecznych. Tutaj panele słoneczne bezproblemowo zintegrowano z drewnianym dachem, dzięki starannie przemyślanym detalom. Dużą wewnętrzną klatkę schodową zbudowano z drewna jesionowego z fornirowanymi na ścianach stopniami krzyżowo klejonymi, wózkiem, podestem pośrednim i balustradą. Poziomy w schodach tworzą niewielkie przestrzenie i pełnią również funkcję sof do zabudowy.

Zaufanych dostawców materiałów budowlanych, znajdziesz w zakładce PARTNERZY.

Lokalizacja: Goteborg, Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne