Z widokiem na zatokę Massachusetts

Dwie części jednego domu tworzą ramy dla widoku na zatokę w Massachusetts. To projekt nowojorskiej firmy Leroy Street Studio.
Dom o nazwie Cove House ciągnie się wzdłuż zwróconego w stronę morza wzgórza w nabrzeżnym miasteczku Woods Hole, z widokiem na winnicę Sound. Architekci Leroy Street Studio zaprojektowali dom, który jest nowoczesną adaptacją znanych w tym rejonie starych domów krytych gontem. 

„Cove House to spełnienie marzenia Klienta o współczesnym domu, który jest pełen szacunku dla tradycyjnej architektury Nowej Anglii” – wyjaśniają architekci, którzy niedawno ukończyli także dwa projekty domów na Long Island.
Budynek jest wyraźnie podzielony na dwie osobne części, które ustawione są względem siebie pod pewnym kątem. Budynki ukryte są częściowo we wzgórzu, dzięki czemu od strony ulicy nie wydają się być zbyt duże, ale w pełni otwierają się na ocean i połączone są ze sobą poniżej.
Obydwa elementy są dwupoziomowe, choć jeden z nich jest nieco wyższy, dzięki czemu jego dach nieznacznie zachodzi na dach drugiego elementu.
„Powstała w ten sposób forma definiuje przestrzenie krajobrazowe działki, ucieleśnia liniowość i kształt dawnego stylu i nawiązuje do przepływających w oddali łodzi, które kiedyś cumowały w pobliskiej zatoce” – piszą przedstawiciele Leroy Street Studio.
Para budynków pełni różne funkcje. Wszystkie sypialnie znajdują się w północnej części – sypialnia główna oraz dwa pokoje gościnne zostały ulokowane na poziomie wejścia, a trzy sypialnie dziecięce oraz pomieszczenia pomocnicze są poniżej.
W części południowej, na dwóch poziomach, zorganizowano przestrzenie do wypoczynku, jedzenia, gotowania, czytania i ćwiczeń. Niewielka zmiana poziomów pomaga zdefiniować różne miejsca oraz dostosowuje dom do nachylenia terenu.
Betonowe kominki oraz kolumny schodów to punkty główne we wnętrzach, które przyciągają też uwagę pięknymi, drewnianymi podłogami oraz podziałem na poszczególne funkcje. Ogromne przeszklenia w fasadzie od strony zatoki pozwalają podziwiać pływające w oddali łodzie.
Drewno cedrowe tworzy elewację budynku od strony ulicy, gdzie powstała specjalna kładka, która łączy dom z miejscem parkingowym. Przejście ciągnie się nad dawnym ogrodem różanym, gdzie miejscowi architekci odtworzyli kamienne mury i posadzili rodzime gatunki roślin.
Przechodząc przez lukę między budynkami, schodzimy na taras w kierunku wody, gdzie rodzina może cieszyć się pięknym widokiem zachodzącego słońca, jedząc na zewnątrz późny obiad.

Lokalizacja: Woods Hole, Nowa Anglia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne