Cabin Ryfylke

Domek stoi na lekko pochylonym terenie na niewielkiej, bujnie zarośniętej wyspie w Norwegii. Wyspa nie ma stałego połączenia z lądem głównym i z tego powodu wszelkie materiały budowlane musiały być na nią dowożone łodzią. 

Specyficzny, półzamknięty kształt budynku został wybrany po to, by stworzyć osłoniętą, słoneczną przestrzeń zewnętrzną z widokami na fiordy od strony południowej. W tym rejonie sprawdza się ogólna zasada, że wiatr wiejący z północy przynosi bezchmurne niebo i piękną, słoneczną pogodę. Dlatego też południowa strona domku daje osłonę przed silnym wiatrem wiejącym od północy w słoneczny dzień. Po tej stronie ulokowane są też przestrzenie dzienne, czyli salon, jadalnia i kuchnia, a większość sypialni i łazienek znajduje się w północnej części budynku, osłoniętej lasem.
 
Dom jest dwupoziomowy, przy czym wyższe piętro, na które wchodzi się po schodach od strony wejścia/kuchni, zostało zaprojektowane tak, by mogło pełnić różne funkcje. Ta przestrzeń jest mocno połączona z pomieszczeniami dziennymi, a w ścianach i dachu zrobiono okna, które pozwalają także stąd podziwiać fiordy i piękną, norweską przyrodę.
 
Klientowi zależało na tym, by maksymalnie wykorzystać przestrzeń, na którą pozwalały surowe restrykcje budowlane i miał konkretne wymagania dotyczące liczby osób, które jednocześnie mogłyby przebywać w domku. Aby sprostać takim oczekiwaniom, architekci z firmy Resell Arkitektur AS zredukowali do minimum powierzchnie komunikacyjne. Stworzyli projekt, który charakteryzują zintegrowane rozwiązania oszczędzające miejsce (dotyczy to łóżek, szafek kuchennych i szaf), organizując wnętrze tak, by było one jednocześnie kompaktowe, jak i wszechstronne.
Po stronie zewnętrznej zastosowano norweski łupek w połączeniu z ciemnymi deskami. Kamienne płytki w kształcie diamentu są specyficznie ułożone, nadając elewacji oryginalności, a zawartość żelaza w łupku sprawia, że naturalny kolor zmienia się w zależności od pogody i oświetlenia, dopasowując się do warunków otoczenia.
Główny materiał zastosowany wewnątrz to jesion, który wykorzystywany jest na różne sposoby, od paneli na suficie i ścianach po solidne umeblowanie, czy podłogę na górnym poziomie. Na dole podłogi zrobione są natomiast z polerowanego betonu i zintegrowano je z ogrzewaniem podłogowym.
Kluczowym elementem domku jest betonowa konstrukcja w salonie. Została ona stworzona z wykorzystaniem formy z desek o poziomym ułożeniu i mieści kominek opalany drewnem. Pozostawiono jej surowy charakter, który kontrastuje z drewnianymi wykończeniami.

Lokalizacja: Ryfylkevegen, Jørpeland, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne