Camilo House

To projekt z miasta Parral, które oddalone jest o 350 km na południe od stolicy Chile, Santiago. Zleceniodawcy to rodzina farmerów, którzy pracują i mieszkają na wsi. Projekt miał na celu budowę domu, który będzie rozpoznawalny, nawiązując jednocześnie do krajobrazów i kultury tego regionu Chile.
Jak informują architekci, pracę nad tym projektem zaczęli od zadania sobie trzech pytań, które zdefiniowały architekturę budynku oraz jego relacje z otoczeniem.

Kto buduje?
Warunkiem istotnym tego projektu było powiązanie domu z miejscem i kulturą, która jest częścią rodziny. Ci, którzy mieli mieszkać w tym budynku, uczestniczą też w tworzeniu jego otoczenia. Dlatego duże znaczenie miało poznanie ich umiejętności i zdefiniowanie w jaki sposób architektura może przełożyć część zdobytej wiedzy i umiejętności na efektywność samej pracy. Kiepski dostęp do niektórych materiałów w tym rejonie zachęca lokalnych mieszkańców do tego, by pielęgnowali wciąż różne rzemiosła, wśród których ogromne znaczenie ma nadal stolarstwo. Łatwo dostępne jest tu też drewno cyprysowe, które jest często wykorzystywane w budownictwie. Te cechy regionu przełożyły się więc na samą architekturę.
Jak budować?
Zgodnie z miejscowymi warunkami i specyfiką regionu, budynek został zaprojektowany jako system jednego materiału. Powstała prosta konstrukcja, z ograniczoną liczbą urozmaiceń. W odniesieniu do drewnianych szop o regularnych kształtach, które są typowe dla okolicy, konstrukcja składa się z czterech ram, które zmieniają się stosownie do tego, jak każda przestrzeń miała dostosowywać się do samej działki. Takie założenie prowadziło do podziału domu na różne sekcje, tworząc serię przestrzeni. Podczas budowy na miejscu wykonywane były liczne, odręczne rysunki, które miały jeszcze bardziej uprościć proces budowy, ułatwiając też współpracę z robotnikami.
Co jest budowane?
Takie samo nawiązanie do drewnianych szop i zabudowań rolniczych stało się podstawą strategii, zgodnie z którą ulokowano projekt w otaczającym go krajobrazie. Poszczególne elementy dostosowują się do samej działki pod względem nie tylko długości konkretnych przestrzeni, ale też do poszerzenia powierzchni wewnętrznych o otaczające je przestrzenie zewnętrzne. Stojące z jednej strony domu duże cyprysy stanowią przedłużenie wizualne dla ułożonych pionowo cyprysowych desek, łącząc dom od zewnątrz i wewnątrz z jego najbliższym krajobrazem.

Lokalizacja: Parral, Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne