Nowoczesna stodoła

Ten projekt to odpowiedź na bardzo specyficzne warunki. Jego podstawą stała się chęć odbudowy istniejącej wcześniej zabudowy drewniano-murowanej, która stanowiła zespół o jednolitym charakterze, przykrytej pochyłym dachem. Projekt bazował na istniejących warunkach, różniących się swym potencjałem mieszkalnym.
Projekt sugerował renowację budynków murowanych, adaptując je jako pokoje indywidualne, podczas gdy jedna z części drewnianych została zmieniona w pawilon z dwiema sypialniami, a druga stała się częścią wspólną kompleksu.

Dojście do ulicy poprowadzone jest po piaszczystym podłożu, które jest też podstawą konstrukcji całej zabudowy. Materiał przetworzony wykorzystano jako podłogę w pawilonie wspólnym, nadając wnętrzu poczucie naturalnego komfortu. Tekstura takiego ważnego materiału, jakim jest piasek, zmienia skalę przestrzeni wewnętrznych, zmieniając mieszkanie w takich warunkach w wyjątkowe wręcz doświadczenie poetyckie, pasujące do wrażeń poszukiwanych właśnie w takim miejscu.

Lokalizacja:Comporta, Portugal
Tekst: nowoczesnaSTODOŁA
więcej