Country House

Country House z założenia miał przypominać stajnię

Studio projektowe Koster zaprojektowała nowoczesną STODOŁĘ w regionie Piacenza Hills we Włoszech. Projekt domu jest współczesną interpretacją stajni i inspirowany jest otaczającym terenem rolniczym.

Elewację domu wyłożono naturalnym drewnem modrzewiowym, które zapewnia dodatkową izolację budynku. Tradycyjnie materiał ten wykorzystuje się do budowy domów na terenach górskich. Siding drewniany praktyczny, bo prawie bezobsługowy. Wraz z wiekiem nabiera szarego odcienia, dzięki czemu z czasem wtapia się w jego naturalne otoczenie.

W domu zamontowano duże drewniane okiennice, które chronią go przed czynnikami zewnętrznymi. Okucia okienne wykonano z lakierowanego laminatu jodłowego i połączono z wysokowydajnym szkłem strukturalnym.

Z każdej strony domu znajduje się przestrzeń zewnętrzna, którą można wykorzystać do wypoczynku.

W wykończeniu wnętrz wykorzystano naturalne materiały, dzięki czemu udało się stworzyć minimalistyczną przestrzeń, przypominającą galerię sztuki.

Meble kuchenne wykonano z materiałów z odzysku co nadało wnętrzu wiejskiego klimatu. Podłogi w całym domu są betonowe z wykończeniem powierzchni cementem kwarcowym tworzącym duże płyty przypominające kamień. Zastosowano płytowe ogrzewanie podłogowe.

Wysokie sufity w korytarzach sprawiają, że wnętrze jest otwarte.

Lokalizacja: Piacenza, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne