Deus Videt Te Objekt Architecten

Czujne oko Deus Videt Te

Holenderska firma projektowa Objekt Architecten zakończyła niedawno hybrydowy projekt renowacji, aby przekształcić tradycyjny flamandzki dom i zrujnowaną STODOŁĘ w industrialno-elegancką, funkcjonalną i całkowicie nowoczesną rezydencję. Przemyślane interwencje i ulepszenia oprogramowania pozwoliły projektantom zmaksymalizować dostępną przestrzeń życiową, zapewniając jednocześnie autentyczność i urok domu.

Przebudowa STODOŁY Deus Videt Te

Lokalne przepisy planistyczne nakazywały przebudowę STODOŁY, co dało możliwość połączenia praktyczności z kreatywnością. Jedną część STODOŁY zamieniono na podwójny garaż, a drugą część odrestaurowano i włączono do części mieszkalnej głównego domu. Dach wymieniono i obszernie przeszklono, aby uzyskać odsłonięte wysokie sufity wnoszące do domu wrażenie światła i przestronności. Goście wchodzą do domu przez patio połączone ze STODOŁĄ, przechodząc przez jasny i przestronny hol wejściowy. Ten prowadzi do części dziennej, jadalnej, sypialnej i magazynowej projektu o nazwie Deus Videt Te.

Wiejska posiadłość Deus Videt Te otoczona jest rozległymi polami. Architekci natychmiast nadali priorytet otoczeniu. Fasadę frontową domu starannie przywrócono do pierwotnego stanu, natomiast elewacja tylna zyskała świeży, przewiewny charakter. Wszystko dzięki zainstalowaniu dużych okien, z których roztacza się wspaniały widok na okoliczne pola i ogrody. Z tyłu zainstalowano również rzucającą się w oczy betonową konstrukcję portykową, łączącą obie bryły w jedną całość. Portyk nadaje kształt także rynnie dachowej i gzymsom.

W całej przestrzeni Deus Videt Te elementy tradycyjne i współczesne współistnieją w dynamiczny i zaskakujący sposób. Ciepła oryginalna cegła kontrastuje z otynkowanymi ścianami i stalową konstrukcją nośną nowo zainstalowanych brył. Szampańska stolarka zewnętrzna łagodzi sztywność cegły i odzwierciedla wewnętrzną podłogę pokrycie, które wykorzystuje ten sam materiał.

CONTRACTORS | Producent betonu architektonicznego

Kontrast tradycji i nowoczesności

Właściciele domu pracowali z napiętym budżetem, co wymagało kreatywnego myślenia. W starym domu zastosowano polerowaną betonową posadzkę. Obszar STODOŁY wyłożono betonowymi (lub chodnikowymi) pasami. Taki zabieg zapewnił wizualne połączenie przestrzeni, jednak kontrastujące wzory oddzielają stare od nowego. Zamiast wymieniać drewniane schody odnowiono je i uzupełniono o szkarłatną skręconą stalową poręcz. Oryginalne elementy, takie jak drzwi do piwnicy, osobliwa szafka i kominek zachowano, aby zachować bogatą historię domu.

Ściany nieco podwyższonej sypialni na parterze (dostępnej po skośnych schodach) częściowo usunięto, aby zapewnić poczucie wytyczenia przestrzennego. Ten zabieg podzielił przestrzeń na szereg płynnie połączonych stref, a nie na jedną amorficzną całość. Kolejne sypialnie, łazienki i pomieszczenie wielofunkcyjne umieszczono na pierwszym piętrze i na poddaszu domu. Współczesne spiralne schody zapewniają łatwy dostęp do obu górnych poziomów, a podest zapewnia dostęp do oddzielnej toalety i sypialni z dołączoną garderobą.

Technikalia

Zachowano drewniane podłogi na górnym poziomie, a współczesne ozdoby tworzą dynamiczną grę między tradycją a nowoczesnością. Ciemnozielone płytki łazienkowe zestawiono z segmentami rustykalnej cegły. Szereg starannie wyselekcjonowanych roślin domowych sprzyja poczuciu integracji z naturą i wzmacnia motyw zakotwiczenia domu w krajobrazie. Jest to dodatkowo wzmocnione dużą szerokością domu, a także pustką od strony ogrodu, w której znajduje się dyskretny dziedziniec, zapewniający kontakt między wszystkimi poziomami domu.

Równoważąc względy praktyczne z kreatywnym myśleniem, Deus Videt Te zarówno w pełni wykorzystuje swój potencjał, jak i zawierał szacunek dla jego przeszłości. Starannie zaplanowany układ przestrzenny pozwala mieszkańcom na płynne poruszanie się po przestrzeni, napotykając jednocześnie zaskakujące zakamarki i obszary do odkrycia. Każdy pokój ma odrębną tożsamość, a strategicznie umieszczony święty posąg Deus Videt Te – „Bóg cię obserwuje” – w oknie rzuca czujne oko na cały dom.

Lokalizacja: Geraardsbergen, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Budmat | Stalowe pokrycia dachowe i elewacyjne

Czytaj więcej

Zobacz podobne