Nowoczesna stodoła

nowoczesna STODOŁA (Barn House), czyli Dom w stodole, jest przykładem recyklingu materiałów budowlanych uratowanych przez troje przyjaciół, którzy kupili starą stodołę w rejonie laguny Aculeo.
Stodoła została zniszczona po trzęsieniu ziemi w lutym 2010 roku. Materiały budowlane wykorzystano w trzech różnych projektach. Stworzono miejsce grillowe dla rodziny w Santiago, taras hotelowy w Dolinie Colchagua oraz domek letniskowy w stylu stodoły nad jeziorem Ranco.
Głównym celem było wykorzystanie starej stodoły, drzwi i konstrukcji dachu z drewna topoli do kratownicy dachowej i pokrycia wnętrz. Stare materiały połączono z miejscowym drewnem, z którego wykonano słupy konstrukcji i obicie zewnętrzne budynku.
Konstrukcja składa się więc z odzyskanego drewna topoli, które wspiera się na komplecie słupów ułożonych po obwodzie budynku w odległości co trzy metry, co tworzy prostą przestrzeń dla zadaszonego hallu i prostokątny układ całości pomieszczenia.
Plan domku letniskowego stawia na pierwszym miejscu przestrzenie wspólne, taras, salon i jadalnie, które znajdują się w części głównej. Reszta to sypialnie, łazienki, kuchnia i część użytkowa, które ułożone są w jednym z rogów domu, tworząc literę „L”.
Różne przestrzenie mają różne przeznaczenie i charakter; teren wspólny jest całkowicie transparentny, ograniczony głównie przez drewniane żebra z topoli i kolumny, które znajdują się "na widoku". Całość zamykają szklane panele termiczne. Sypialnie i część użytkowa to przestrzeń nietransparentna, ukryta pod dachem z odzyskanego drewna topolowego.
Budynek został strategicznie ulokowany na naturalnie płaskiej powierzchni w środku lasu i wygląda jak wielkie zadaszenie spoczywające łagodnie na rzędzie słupów, a dzięki swej transparentności w świetle dziennym widać nawet drzewa znajdujące się po jego drugiej stronie. Nadaje to przestrzeni wrażenie bycia "na zewnątrz", a w nocy zamienia się w oświetlone „pudełko”.

Lokalizacja: Lago Ranco, Los Ríos Region, Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej