Dom wakacyjny Little Peek z cedrową elewacją

Osłonięta weranda wciśnięta między dwa cedrowe elementy – tak najkrócej można podsumować projekt wakacyjnego domu, który zaprojektowali dla siebie założyciele studia Berman Horn Studio z Nowego Jorku. Dom stanął na wyspie w amerykańskim stanie Maine.

Maria Berman i Brad Horn, którzy wspólnie prowadzą Berman Horn Studio, zaprojektowali prosty, długi kształt tradycyjnej stodoły z dwuspadowym dachem, który podzielony jest na trzy elementy. Jeden z nich – największy – to dom główny, który wykończono od zewnątrz cedrowym gontem, podobnie jak znajdujący się na drugim końcu mniejszy domek dla gości. Oba budynki mają jedną płaszczyznę dachu, ale w rzeczywistości oddzielone są wspólnym patio.

– „Dom został zaprojektowany tak, by można go było używać o każdej porze roku i rzeczywiście jeździmy tam przez cały rok” – mówią twórcy, a zarazem właściciele rezydencji Little Peek. – „Ta weranda, która tworzy wspólny pokój zewnętrzny, tworzy też ramy dla widoków oraz kontynuuje linię dachu, by powiązać oba budynki”.

Elewacja cedrowa została zastosowano na całym domu głównym oraz domku dla gości, a drewno cedrowe pojawia się także na dachu, a nawet drzwiach, dzięki czemu budynki mają jednolity wygląd. Okna i drzwi urozmaicają cedrową elewację i zapewniają piękne widoki na otaczającą dom przyrodę.

Dom ma prostokątny plan, poza jego częścią, która mieści wejście i wychodzi poza prostokąty zarys budynku. To zamierzone nawiązanie do kształtu pobliskich wiejskich zabudowań Nowej Anglii, znanych jako „Ell”, których historia sięga XIX wieku.
– „Dom jest współczesną interpretacją powiązanych z Nową Anglią wiejskich domów” – wyjaśniają architekci.
Patio, które znajduje się pomiędzy dwoma budynkami, zajmuje duży stół, przy którym rodzina i ich goście mogą wygodnie jeść wspólne posiłki. Dwoje francuskich drzwi prowadzi stąd do sąsiedniej otwartej kuchni, jadalni i salonu. W głównej części domu mieszczą się jeszcze dwie sypialnie, łazienka oraz hall, a domek dla gości obejmuje sypialnię i łazienkę. Z patio można wyjść również na taras z leżakami.

Wnętrza charakteryzują białe ściany i szafki oraz jasne podłogi wykonane z drewna brzozowego, ale pomalowane na lśniący, biały kolor. Dekoracje to eklektyczna mieszanka amerykańskich i francuskich antyków oraz kwiecistych materiałów. W jadalni główne miejsce zajmuje pomalowany na zielono drewniany stół, a w innych miejscach biel przełamują niebiesko-zielone odcienie stolika kawowego, drzwi, czy innych elementów.

Jednopoziomowy dom stoi na skalistym klifie, w dół którego biegnie stroma ścieżka prowadząca do nabrzeża. Właściciele zadbali też o ukształtowanie pobliskiego krajobrazu, dosadzając dzikie kwiaty i bujną, rodzimą roślinność.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne