Dom ziemi niczyjej

Dom ziemi niczyjej

Połączenie tradycji z innowacją jest siłą napędową renowacji tego XIX-wiecznego wiejskiego domu przez Hoff Architects i Sierra Boaz Cobb w wiejskiej części dawnych Niemiec Wschodnich. Transformacja projektu z domu na farmie, przez zamkniętą wschodnioniemiecką daczę, w zrównoważony, samowystarczalny energetycznie dom jest widoczna w tej delikatnej renowacji, która zestawia te trzy epoki z wyraźnym rozróżnieniem estetycznym. Poznajcie dom ziemi niczyjej.

Dom ziemi niczyjej i jego renowacja

Dom ziemi niczyjej i jego renowacja przywraca i odsłania oryginalną konstrukcję, w tym szczegółową ceglaną fasadę i wnętrze o konstrukcji drewnianej, a także uzupełnia ją najnowocześniejszymi zrównoważonymi interwencjami. Gonty, zintegrowane z dachem wernakularnym, połączono z systemem geotermalnym, aby osiągnąć zerowe zużycie energii. Otwarty plan i podwójna wysokość przestrzeni zapewniają nowoczesny układ, jednocześnie eksponując ślady pierwotnego planu kondygnacji poprzez ościeżnicę. Ten architektoniczny palimpsest zachowuje historie z przeszłości, jednocześnie obejmując teraźniejszość.

W okresie komunistycznej NRD oryginalną murowaną fasadę pokryto szczelnym betonem, a otwory zminimalizowano. Podczas remontu usunięto tynk, odsłaniając pierwotną ceglaną konstrukcję i przywracając oddychalność elewacji. Fasadę od strony ulicy przywrócono do pierwotnego wyglądu, a nowe niestandardowe okiennice subtelnie wskazują na nowoczesność wnętrza i tylnej elewacji. Od strony ogrodowej domu znajdują się duże panoramiczne okna otwierające się na ogród. Podobne znajdziecie w Multiko Architektura Okien.

Wnętrze i zewnętrze

Naśladując fasadę, wnętrze otwiera się w planie i przekroju od frontu od strony ulicy do otwartego tyłu od strony ogrodu. W mniejszych pomieszczeniach znajdujących się od frontu zachowano i odrestaurowano niski, ręcznie wykańczany sufit z gliny. Otwarte przestrzenie wypoczynkowe zaaranżowane są w dowolnym planie z widokiem na ogród i obejmują całą wysokość dwupiętrowego budynku. W tych przestrzeniach oryginalna konstrukcja z masywnego drewna jest doświadczana w przekroju, podczas gdy światło zalewa przestrzeń z wysokiego wąskiego okna na południowy wschód.

Pomiędzy parterem a drugim piętrem występują niekonwencjonalne wizualne połączenia, które ułatwiają wewnętrzne przeszklone ściany. Tradycyjna konstrukcja z masywnego drewna żartobliwie kontrastuje z nową, kanciastą wewnętrzną powłoką izolacyjną, która nadaje domowi współczesną atmosferę.

Zrównoważona architektura

Renowacja zmienia gospodarstwo z systemu grzewczego opalanego drewnem w dom neutralny węglowo. Nowe gonty do paneli słonecznych są zintegrowane z systemem dachowym, aby zapewnić energię dla domu, a pompa geotermalna pobiera ciepło dla budynku przez otwór o głębokości 130 metrów. Oba systemy zapewniają samowystarczalną energię elektryczną i ogrzewanie. Każdy gont słoneczny ma taki sam kształt, rozmiar i kolor jak standardowy gont betonowy, typowy dla tego regionu. Jeśli interesują Was rozwiązania w duchu eko, zajrzyjcie do SunRoof – u nich znajdziecie dachy solarne 2w1 zintegrowane z ogniwami fotowoltaicznymi. Polecamy również producenta pomp ciepła – Netsu.

Wzór dachu gontów słonecznych i gontów standardowych to energooszczędny układ, który tworzy efekt połysku przypominający stare dachy łupkowe. A jeśli dach łupkowy to wyłącznie w Akademia Rzemiosła Łupkowego. W tym projekcie innowacja i tradycja nie są przeciwstawnymi siłami, ale uzupełniają się parami. Renowacja Hoff Architects i Sierra Boaz Cobb utrzymuje unikalny historyczny charakter domu, jednocześnie spełniając standardy współczesnego życia i wyznaczając nowy standard architektoniczny dla zrównoważonego rozwoju na infrastrukturalnej ziemi niczyjej.

Lokalizacja: Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne