nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Branson School Student Commons

O realizacji

Branson School to niezależna szkoła średnia wzniesiona na blisko 7 hektarach pagórkowatego terenu w społeczności mieszkalnej na północ od San Francisco. Nowy budynek Student Commons o powierzchni 2300 metrów kwadratowych znajduje się w wąskiej dolinie w centrum kampusu, wzdłuż ścieżki dla pieszych między górnym i dolnym kampusem. Zapewniając miejsca do spotkań i spotkań towarzyskich przez cały dzień, centrum studenckie służy jako serce działalności kampusu. Zlokalizowany tak, aby wykorzystać słoneczną południową ekspozycję, nowy budynek ma duże górne drzwi, które otwierają się na przestronny plac. Ten przeznaczono na posiłki, spotkania i naukę na świeżym powietrzu. Centralny szczyt i duża ściana okienna prowadzą na zapraszający taras i trawnik Branson School. Z kolei skrzydła nośne, osłonięte zielonymi dachami, łączą się z sąsiednimi zboczami betonowymi ścianami z płyt.

Certyfikat LEED dla Branson School

Branson School stara się o uzyskanie certyfikatu LEED Platinum dla wielu budynków kampusu, w tym dla Student Commons. Ten budynek podkreśla zrównoważone strategie, które są włączone do szkolnego programu nauczania, aby edukować uczniów o potencjale zrównoważonego projektowania. Centrum Studenckie minimalizuje zużycie energii – układ 136 paneli fotowoltaicznych wygeneruje 31 kilowatów, czyli około 60% energii potrzebnej do zasilania budynku. Budynek jest pasywnie chłodzony przez wentylatory sufitowe i działające okna clerestory. Z kolei nawisy, osłony przeciwsłoneczne, okna z podwójnymi szybami Solarban-60 o niskim kształcie litery E minimalizują nagrzewanie. Masa termiczna w betonowych podłogach i zielony dach o powierzchni 762 metry kwadratowe powodują umiarkowane wahania temperatury w budynku.

Równowaga środowiskowa w każdym aspekcie

Budynek jest ogrzewany za pomocą ogrzewania podłogowego z zamkniętym obiegiem wodnym. Przestrzenie wewnętrzne Branson School dobrze doświetlono światłem dziennym, co zmniejsza potrzebę stosowania oświetlenia elektrycznego. W razie potrzeby dodatkowe światło zapewniają wysokowydajne oprawy ściemniające do wnętrz z czujnikami światła dziennego. Jakość powietrza w pomieszczeniach potraktowano priorytetowo. Zastosowano niskoemisyjne i nietoksyczne materiały, a także strategię naturalnej wentylacji, które zasymulowano i przetestowano za pomocą analizy Computer Fluid Design.

Zielony dach, ogrody deszczowe, przepuszczalne powierzchnie i podziemne systemy retencyjne ograniczają spływ wód opadowych. Zużycie wody zminimalizowano dzięki miejscowej architekturze krajobrazu odpornej na suszę, urządzeniom o bardzo niskim przepływie i bezwodnym pisuarom. Ponadto ponad 90% odpadów budowlanych podczas wznoszenia Branson School Student Commons poddanych recyklingowi. Z kolei materiały budowlane obejmują produkty pochodzące z recyklingu lub szybko odnawialne, cement z 30% zawartością popiołu lotnego oraz drewno z certyfikatem FSC.

Lokalizacja: Ross, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA