Hoeve Corfs

Folwarczne zrównoważenie Hoeve Corfs

4 listopada 1773 r. spłonął folwark Jana Corfsa. Kilka dni wcześniej otrzymał list z żądaniem zapłaty astronomicznej sumy czterystu guldenów (wówczas czteroletnich pensji). Aby odstraszyć Jana Corfsa, szantażyści podpalili stóg siana w pobliżu domu. Jednak pożar nieumyślnie rozprzestrzenił się na kryty strzechą dach domu, powodując całkowite spalenie gospodarstwa. Za pieniądze, które mógł zaoszczędzić Jan Corfs, odbudował gospodarstwo. Ponownie wykorzystał materiały z pierwszej farmy, które nieco oszczędził pożar. Nowo wybudowana farma przetrwała drugi „list pożarowy” Bokkerrijderów.

Od podstaw

Historia jak z bajki? W 2011 roku gospodarstwo nadal istniało. Budynek okazał się być niezdatnym do ​​remontu. Obecni właściciele odbudowali gospodarstwo od podstaw. Budynek nadal zawiera elementy z XVIII wieku. Kilka poczerniałych belek wciąż można zobaczyć w stodole na siano obecnej farmy, które pochodzą ze zwęglonych pozostałości pierwszej farmy.

Wraz z odbudową i wyposażeniem starego Hoeve Corfs spełniło się życiowe marzenie Aleca i Kristel. Ukryte w krajobrazie Haspengouw gospodarstwo jest miejscem odpoczynku oraz punktem wyjścia do rozwoju. Hoeve Corfs jest wyrazem miłości Aleca i Kristel do natury, rzemiosła, historii, architektury, historii, dziedzictwa, ekologii i rozwoju człowieka. 20 lat zajęło inicjatorom planowanie wnętrza i osiem lat, aby wyczuć charakter budynku. Stworzyło to głęboki szacunek dla wielowiekowej historii gospodarstwa, które stało się punktem wyjścia do jego rekonstrukcji, układu i przeznaczenia.

W duchu eko

„Ekologia jest dla nas ważna. Do pielęgnacji domu używamy wody źródlanej z ogrodu. Pralka, toaleta i pompa ręczna ze zlewu kuchennego są podłączone do źródła. Energia elektryczna z ogniw słonecznych jest gromadzona w domowej baterii. Korzystają z niego wszystkie urządzenia elektryczne, z wyjątkiem kuchenki w kuchni. Gospodarstwo jest drewnianą konstrukcją wykończoną gliną, z dachem krytym strzechą”.

Oprócz paneli słonecznych, na dachu znajdują się również cztery kolektory słoneczne nagrzewające wodę, podłącz prowadzi do beczki o pojemności 800 litrów. Nadmiar ciepła słonecznego jest gromadzony w fundamentach i w betonowej płycie domu za pomocą pomysłowego sterowania elektronicznego i systemu zabetonowanych rur. To zmagazynowane ciepło nagrzewa grzejniki jesienią i wiosną.

Materiały i rzemiosło

„Opowiadamy się za zrównoważonym rozwojem. Podczas przebudowy i wyposażenia postawiliśmy na zrównoważone materiały i uczciwe rzemiosło. Rzemieślnik, który wylewał ściany lub kładł dach kryty strzechą, zainspirowany ekologią wykonał świetną robotę. Przetwarzamy jak najwięcej. W użytkowaniu i eksploatacji fermy mamy świadomość spójności wszystkiego. Gospodarstwo jest celowo prowadzone na małą skalę. Prawdziwa troska i kontakt z naszymi gośćmi to dla nas podstawa”.

Lokalizacja: Wellen, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2022.10.15
GOSPODARZ:

Hoeve Corfs

  • FB Instagram Pintarest

Zobacz podobne