Haus Kaltschmieden

Długi, prosty budynek z klasycznym, dwuspadowym dachem przypomina zabudowania na austriackich farmach. Nie jest on żadnym zaskoczeniem w miejscu, w którym rolnictwo definiuje krajobraz. Wokół nie brakuje stodół i drewnianych szop, a nowoczesne budynki są tu rzadkością.

Niechęć do miejskiej nowoczesności w tym projekcie wynikała również z faktu, że działka została odziedziczona przez obecnych właścicieli, a w rodzinie znajduje się od wielu pokoleń. Architekci z firmy Bernardo Bader Architects skupili się więc raczej na „stosowności” projektu, niż na maksymalnym wykorzystaniu jego możliwości.
Stary dom, który stał w tym miejscu, został zaburzony przez liczne, chaotyczne zmiany wprowadzane z biegiem czasu. Architekci skupili się więc tym razem na tym, by nowy budynek stworzył dialog z obecną topografią, nie zaburzając jednak „ducha” starego domostwa, które stało tu przez wiele lat.
Projekt miał mieć minimalną liczbę wyróżniających się elementów, ale pewne z nich były nieuniknione. Jeden, spójny kształt mieści salon, garaż, strych oraz taras, które łączą się w całość dzięki jednolitej elewacji, otwierając się na każdą ze stron tylko w jednym miejscu. Centralny, betonowy element domu pełni funkcję magazynowania ciepła oraz wspiera różne funkcje budynku.
Cały koncept próbuje pogodzić w jednym miejscu zamiłowania wszystkich użytkowników domu, którzy cenią swą indywidualność i lubią otaczać się własnoręcznie wykonanymi rzeczami. Połączenie przyrody, cech regionu, talentu rzemieślników oraz pasji właścicieli pozwoliło stworzyć niezwykłą architekturę tego miejsca.

Lokalizacja: Austria
Powierzchnia: 285 m2
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne