nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Artystyczna przestrzeń zamknięta w nowoczesnej STODOLE

O inspiracji

BLACKWOOD Studio to dość niezwykła nieruchomość, podobnie jak jej właściciel. To dom z wizją, należący do artysty, który maluje ogniem. Jego marzenie pomogli mu urzeczywistnić architekci z kanadyjskiej firmy Boom Town. Jego stworzeniu przyświecało stwierdzenie „Artystyczna przestrzeń zamknięta w nowoczesnej STODOLE”.

Steven Spazuk kupił dom na ulicy Blackwood i dodatkowo postanowił zbudować nowoczesną STODOŁĘ, która obłożona będzie czarnym, wypalanym drewnem. Jak mówią architekci, efekt jest wynikiem długiej historii, która zaczęła się kilka lat temu. Steven chcąc uwolnić się z niewielkiej przestrzeni swego zagraconego studia, które stworzył na strychu swojego garażu, obok domu w Léry, na południu prowincji Quebec. Decyzję o zmianach przyspieszyły nowe wytyczne władz miejskich, które zakazały prowadzenia studia artystycznego w miejscach przeznaczonych na cele użytkowe. Budowa nowego studia na działce okazała się zbyt kosztowna. Dojeżdżanie w inne miejsce nie miało natomiast sensu. To dało początek poszukiwaniom nowej działki, na której mógłby stanąć zarówno dom, jak i samo studio.Poszukiwania idealnego miejsca stały się „życiowym projektem” jego przyszłych właścicieli, którzy kochają nie tylko sztukę, ale też faunę i florę. Architekci także zaangażowali się w poszukiwania i w końcu w 2018 roku udało się znaleźć dużą działkę na wzgórzach Rigaud. To była miłość od pierwszego wejrzenia… Para zakochała się w uroku nieruchomości położonej w kanadyjskiej gminie Franklin, przy ulicy Blackwood, przy granicy ze Stanami Zjednoczonymi.

To miejsce okazało się być świetną okazją do realizacji wszystkich marzeń nie tylko o domu, ale też o studiu dla właściciela-artysty. Skromny budżet to czynnik który podyktował prostą formę. Cały kontekst miejsca umożliwiał stworzenie projektu, który zintegruje się nie tylko z otaczającą go architekturą, ale też ze środowiskiem naturalnym.

Ogromna część tego projektu poświęcono na przestrzeń studia i biura. Przeszklenia zostały zaprojektowane w taki sposób, by naturalne światło doskonale doświetlało całą przestrzeń. To rozwiązanie, które umożliwiło tworzenie nowych dzieł zarówno wewnątrz, jak i tuż za progiem domu. Przestrzeń studia połączono z częścią mieszkalną w pełni przeszklonym przejściem, co sprawiło, że dom nabrał nowego charakteru. Jego blaszany, czarny dach doskonale włącza się w grę dwóch dominujących kolorów, czyli bieli i czerni.

Jako że ogień leży u podstaw pracy artystycznej właściciela, postanowiono, że nowoczesna STODOŁA zostanie obłożona drewnem, które było wypalane w taki sposób, by uzyskać kolor czarny i tym samym zwiększyć odporność na wszelkie warunki atmosferyczne. Jedynym miejscem, w którym w elewacji pojawia się biel, jest pionowy element wystający ze ściany południowo-zachodniej. Jego podłużne przeszklenia ożywiają tę część elewacji, wprowadzając jednocześnie do wnętrza popołudniowe słońce.

Szukasz producenta wypalanych desek? Zajrzyj tutaj.

Lokalizacja: Gmina Franklin, Kanada

Tekst: nowoczesna STODOŁA

Front
Blackwood Studio
Przeszklenie
Przeszklone przejście
Widok na dom
Klatka schodowa
Wypalane drewno
Wnętrze
Wnetrze pracowni
Biurko
Podczas pracy
Blackwood Studio wnętrze