nowoczesna STODOŁA

Budynek szkoły w Ontario zamieniony na dom z charakterem

Kategorie: Domy kamienne

O inspiracji

Stary budynek szkoły w domowej odsłonie. Kanadyjska firma Brian O’Brian Architect odnowiła i przekształciła szkołę w miejscowości Meaford w prowincji Ontario w Kanadzie w jasny, wiejski dom o powierzchni 260 m2.

Budynek szkoły powstał w 1873 roku, a jego grube na ok. 45 cm ściany zachowały się w dobrym stanie, wymagając jedynie renowacji. W pierwotnej wersji szkoła miała dwa wejścia – w jednym skrzydle uczyli się chłopcy, a w drugim dziewczęta.

Kiedy obecni właściciele kupili budynek, postanowili całkowicie zmienić jego charakter, urządzając w nim wiejski dom za miastem. Chcieli, by wnętrza były jasne i czytelne, ale miały też odwoływać się do dawnych cech zabudowy, by uszanować pierwotny charakter konstrukcji. I tu do pracy przystąpili architekci.

Skrzydło z północnym wejściem zostało zachowane, stając się przedpokojem i głównym wejściem do domu. W tym miejscu powstały też domowe przestrzenie wspólne. Z kolei skrzydło południowe i zachodnia część parteru zamieniły się w prywatne sypialnie. Część podłogi została podniesiona o około 50 cm, aby wyrównać się z głównym poziomem parteru, a przy okazji zapewnić mieszkańcom lepsze widoki na otaczające dom sielskie krajobrazy. W ten sposób przestrzeń zyskała bardziej przytulny charakter, który podkreślają też istniejące w tej części, piękne więźby dachowe.

Powierzchnie wspólne zostały powiększone o przeszkloną przybudówkę, której ściany zewnętrzne wykończono zwęglonymi deskami cedrowymi. Przybudówka unosi się nad gruntem, dzięki czemu stworzona tam jadalnia i miejsce do siedzenia zapewniają rozległe widoki. Nowa konstrukcja opiera się na dwóch, cienkich kolumnach z czarnej stali, które przechodzą przez podłogę i ciągną się do dachu. We fragmencie kamiennego muru, który dzieli przybudówkę od głównej części salonu powstał kominek, który nadaje wnętrzu jeszcze bardziej sielski charakter.

W zachodniej części budynku – nad pokojami prywatnymi – usunięto belki dachowe, aby stworzyć drugi poziom domu, w którym mieści się wyłącznie sypialnia główna właścicieli.

Główna łazienka wspólna dla wszystkich mieszkańców znajduje się pośrodku parteru. Oryginalnie zwęża się ona biegnąc w górę aż do dachu, który znajduje się prawie 7 metrów powyżej, tworząc snop światła schodzący do pomieszczenia, a jednocześnie komin, który odprowadza letnie upały.

W piwnicy, która znajduje się pod połową szerokości całego budynku, powstała przestrzeń rekreacyjna, pralnia oraz pomieszczenie techniczne.

Architekci wstawili nowe, szerokie drzwi oraz okna mansardowe. Zadbali również o drobiazgową renowację kamienia i zaprawy w całym budynku.

Lokalizacja: Ontario, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA