nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dominującym materiałem, przykrywającym dach i dużą część elewacji jest płytka włókno-cementowa Cedral z kolekcji New Stonit

O inspiracji

Nowoczesna wersja tradycyjnej chaty

Dwie bryły połączone przeszklonym łącznikiem mają charakterystyczny kształt typowy dla wiejskiej chaty – prostą bryłę przykrytą stromym dwuspadowym dachem. Reszta to już pełna nowoczesność.

Dom został zbudowany w 2015 roku na skraju wsi ‌’s-Heer Hendrikskinderen, w holenderskiej Zelandii, tuż przy granicy z Belgią. Efektowny, dwubryłowy budynek, zaprojektowany przez pracownię Architecten Alliantie BV z pobliskiej miejscowości Goes, został posadowiony w głębi dużej hektarowej działki. Dzięki temu z pięknych widoków korzystają zarówno jego mieszkańcy, jak i ich sąsiedzi.Komfort dla rodziny

Dom składa się dwóch brył – krótszej (o szer. 12,5 m) i dłuższej (30,5 m). Między nimi zaprojektowano przeszklony łącznik, w którym znajduje się główne wejście. Bryły różni nie tylko powierzchnia, ale też funkcje, jakie pełnią.

W mniejszej na parterze mieści się salon, będący zarazem pokojem telewizyjnym i pokojem zabaw oraz gabinet z czytelnią na piętrze. Druga bryła to centrum codziennego życia sześcioosobowej rodziny. Główną część parteru zajmuje kuchnia z jadalnią. Jest tu także sala fitness, prysznic i toaleta oraz pomieszczenie gospodarcze. W tej części budynku zaprojektowany jest też garaż, praktycznie niewidoczny z zewnątrz. Piętro to sypialnia rodziców z łazienką, sypialnie czwórki dzieci i wspólna dla nich łazienka, a także pralnia i pomieszczenie wielofunkcyjne przeznaczone dla wszystkich członków rodziny.

Powtarzającym się elementem obu brył są zadaszone werandy na zachodnich elewacjach.

Naturalne materiały

Do wykończenia domu wykorzystane zostały w większości naturalne tworzywa, co jeszcze mocniej integruje budynek z otaczającą przyrodą. Dużą część wschodnich elewacji zajmują przeszklenia ujęte w metalowe i drewniane ramy. Drewno to też materiał wykorzystany w żaluzjach elewacyjnych, osłaniających okna od południa i chroniących wnętrza przed przegrzewaniem.

Dominującym materiałem, przykrywającym dach i dużą część elewacji jest płytka włókno-cementowa Cedral z kolekcji New Stonit. Do jej ułożenia wykorzystano podwójne krycie, dzięki czemu powierzchnie przywodzą na myśl tradycyjne murowane ściany, doskonale wpisując się w sielsko-nowoczesny styl budynku. Grafitowe płytki mają strukturę i krawędzie wykończone tak, że wyglądają jak wykonane z naturalnego łupka. Są jednak od niego zdecydowanie lżejsze i tańsze, a przy tym mają wysoką odporność na działanie czynników atmosferycznych (niska temperatura, silne nagrzewanie pod wpływem słońca, opady, wiatr), a także na działanie promieniowania UV (nie zmieniają barwy pod jego wpływem).

Nowoczesne technologie

Przy projektowaniu domu w ‌’s-Heer Hendrikskinderen architekci wykorzystali nie tylko tradycyjne posadowienie domu względem stron świata, ale też wzmocnili efekt wykorzystując nowoczesne technologie. Po pierwsze do stron świata dopasowali położenie i wielkość otworów okiennych. Dom ma zatem więcej przeszkleń od strony wschodniej i południowej, znacznie mniej na elewacji północnej. Dzięki temu można najlepiej wykorzystywać nie tylko naturalne światło, ale i promieniowanie cieplne do dogrzewania pomieszczeń. Główne źródło ciepła stanowi pompa ciepła.

Aby latem duże przeszklenia na południowej stronie elewacji nie powodowały przegrzewania pomieszczeń, zaprojektowano na nich żaluzje fasadowe, które ograniczają dostęp światła i ciepła słonecznego do wnętrz, ale nie zaciemniają ich całkowicie.

Po drugie, blisko szczytu na dachu zaprojektowano pas ogniw fotowoltaicznych i paneli słonecznych. Te pierwsze produkują energię elektryczną, drugie zasilają elektryczny bojler.

Po trzecie, dopełnieniem ekologicznych rozwiązań jest system wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.

Dom jest więc jednocześnie idealnie dopasowany do wiejskiego krajobrazu, jak i do wymogów nowoczesnego, efektywnego energetycznie budownictwa.

Lokalizacja: Holandia