nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Engawa House

Kategorie: Renowacje Wnętrza

O inspiracji

Niektóre projekty renowacji wymagają gruntownej przebudowy istniejącej przestrzeni, inne wymagają jedynie drobnego dopracowania. Tak było w przypadku Engawa House na przedmieściach Melbourne w Ivanhoe w stanie Wiktoria, który wymagał jedynie niezbędnych prac w celu zaktualizowania efektywności energetycznej i planowania przestrzennego.

Minimalna ingerencja

Tylko 15 metrów kwadratowych to prawdziwy dodatek do domu – pozostała część to po prostu rekonfiguracja istniejącej przestrzeni, zaprojektowana przez Inbetween Architecture jako naturalna reakcja na ciekawą kolekcję pamiątek klienta. „Gdybyś poprosił dziecko o narysowanie domu, większość narysowałaby pudełko z dachem w kształcie trójkąta, drzwiami, dwoma oknami i kominem”. Tak artysta Phil i Katrina widzą swój ukochany Engawa House w Ivanhoe – jest to ważna cecha, której nie chcieli zmieniać. Para wyjaśnia: „Kiedy starsze domy są rozbudowywane, często widać „połączenia”, a ogólny pierwotny kształt domu traci integralność… [Nasz dom] jest już otwarty na ogród, ale chcieliśmy poprawić przepływ między ogrodem a domem”.

Inbetween Architecture określił tylko niezbędne aktualizacje: nową kuchnię, pralnię i łazienkę (pochodziły z czasów renowacji z lat 80.) oraz lepszą efektywność energetyczną. „Zawsze kochaliśmy dom, ale czasami może to być trudne dziecko. Co innego czuć bliskość ogrodu, a co innego czuć podmuchy wiatru z zewnątrz wpadające zimą przez sufit w łazience!” – mówią Phil i Katrina.

Przestrzeń Engawa House

Cofnięcie działki o 6,5 metra w tył znacznie ograniczyło zakres jakiejkolwiek rozbudowy, zmuszając Inbetween Architecture do spojrzenia głównie do wewnątrz w celu wprowadzenia zmian. W każdym razie Phil i Katrina zawsze doceniali rozmiar istniejącego domu i ogrodu, dlatego z zadowoleniem przyjęli to podejście. „Mieszkamy tu od mniej więcej 12 lat. Naszym celem było znalezienie domu, który nie zajmowałby więcej miejsca ani zasobów, niż potrzebowaliśmy” — mówi Phil. „Chcieliśmy również, aby dom odzwierciedlał nasze podejście do życia: preferowanie tego, co proste, funkcjonalne i wydajne w czasach, gdy wydaje się, że trwa wyścig zbrojeń w budowaniu większych domów i kupowaniu większych, głośniejszych samochodów”.

Do domu dodano tylko 15 metrów kwadratowych, z których większość obejmuje „engawa” – ciągłą krawędź werandy, która pozwala wewnętrznej bryle dzielić swoją przestrzenną jakość z prywatnym dziedzińcem poza nią. Głównym celem wnętrz było zapewnienie prostego, otwartego tła dla eklektycznych zainteresowań, osobowości i sztuki Phila i Katriny.

Detale

Pod względem estetycznym w Engawa House istnieją odniesienia do japońskich domów, „Są one zazwyczaj zwarte, spokojne i nieskomplikowane oraz podkreślają naturalne piękno drewna” — mówi Phil. „Znamy swoje ograniczenia, a ekran shoji nie przetrwałby w naszym domu do porannej herbaty. Poprosiliśmy więc Johna, aby spróbował wprowadzić trochę japońskiego projektu, nie będąc próbą odtworzenia tradycyjnego japońskiego domu. John osiągnął to dzięki przemyślanemu uwzględnieniu elementów, takich jak zwisający drewniany okap i tylny pokład w stylu engawa” — mówi Phil.

Japońska drewniana wanna wykonana z cedru zapewnia dodatkowy relaks. „To zostało wykonane przez miejscowego rzemieślnika i jest prostą piękną rzeczą. Kiedy się wykąpiesz, wychodzisz pachnąc jak ołówek, a zapach cedru roznosi się po całym domu” — mówi Phil.

Lokalizacja: Melbourne, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA