nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Lù Chatarme – transformacja górskiej chaty w Szwajcarii

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Położona u podnóża szwajcarskich gór, w pobliżu miejscowości Arolla tradycyjna górska chatka, od początku swojego istnienia pełniła funkcję schronienia dla właściciela. Rolnik, który wspinał się 1850 m.n.p.m. by wypasać swoje krowy, pomieszkiwał w jej pierwotnej wersji przez klika miesięcy w roku.Podczas renowacji, szwajcarscy architekci czerpali inspiracje z historii i obyczajów tego miejsca. Założeniem procesu było zachowanie specyfiki schroniska, przy jednoczesnym zwiększeniu komfortu zamieszkania.

W procesie zachowano i podkreślono surową, drewnianą materialność wnętrza. wprowadzono schody, które umożliwiają mieszkańcom dostęp do pierwszego piętra z miejscem do spania dla sześciu osób. Ten dodatkowy poziom zbudowano z ciężkiego drewna jako kontynuację oryginalnej drewnianej ściany zewnętrznej — kolaż starego i nowego. Użyte drewno pozyskano z pobliskiego modrzewiowego lasu należącego do rodziny, której drzewa zostały posadzone podczas budowy pierwotnego obiektu.

Użycie surowego betonu wyraża delikatną relację z sąsiednią skałą — zamiast jej unikać lub niszczyć, brutalna ściana delikatnie prześlizguje się obok. Plan chaty kieruje się profilem głazu — bryła wznosi się wzdłuż skały, nie dotykając jej, jak widać na przekroju. „Beton różni się od skały, ale łączy je ten sam mineralny charakter. Ich jedność wyraża nawet kolor tlenku żelaza skały, o którym przypominają drewniane ramy okienne ” mówi zespół architektów deschenaux follonier.

Zajrzyj tutaj i poczytaj więcej o ciekawych renowacjach.

Lokalizacja: Evolène, Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA