NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Rezydencja Malbaie VIII-La Grange

O inspiracji

Malbaie VIII-La Grange to nowa STODOŁOWA rezydencja osiedla „Terrasses Cap-à-l’Aigle”, znajduje się we wspaniałym regionie Charlevoix. Architektura bryły podkreśla surowy urok miejsca, jednocześnie kierując wzrok na zapierające dech w piersiach widoki na rzekę św. Wawrzyńca. Położony na wzniesieniu, otoczony sąsiednim lasem, ten duży dom dominuje w krajobrazie dzięki swojej dwupiętrowej wysokości.

Doświadczenie architektoniczne Malbaie VIII-La Grange

Reinterpretacja tradycyjnej STODOŁY na tym terenie jest siłą napędową koncepcji architektonicznej. Całkowicie owinięta ciemnoszarą metalową okładziną po bokach i na dachu, chroniona jest przed żywiołami. Trzy wolumetryczne nacięcia w głównej bryle Malbaie VIII-La Grange pokryte białymi deskami cedrowymi wykonano, aby wyraźnie zaznaczyć wejście na parterze i stworzyć miejsce na dwa tarasy na piętrze. „Jakby metalowa skóra została zdjęta, aby odsłonić bardziej kruche wnętrze. Koperta przywołuje ideę kory drzewa chroniącej jego wewnętrzny rdzeń” – mówią architekci.

Doświadczenie domu zakorzenia się w piwnicy, w wyłożonych drewnem i betonem ścianach. Tam też ma miejsce przestrzeń dla dzieci – duży pokój zabaw oraz pokoje dziecięce. Na parterze główny hol całkowicie pokryto drewnem. Z głównego wejścia można dostać się do czterech dużych sypialni z łazienkami i do głównej klatki schodowej. W przeciwieństwie do ścian z białego cedru, balustradę klatki schodowej wykonano w całości z surowej stali gorącowalcowanej. Z zaskakującą lekkością działa jak kręgosłup łączący różne poziomy Malbaie VIII-La Grange.

Wnętrze z duszą

Przechodząc na ostatnie piętro, tam zlokalizowano pomieszczenia mieszkalne z widokiem na las i okolicę. Górny poziom ukazuje się jako duży otwarty plan z kuchnią, jadalnią i salonem. Efekt lustra promieniującej betonowej podłogi podkreśla płynność przestrzeni i odbija obfite, naturalne światło na cedrowe ściany i sufit. Pod imponującym sufitem katedry, pośrodku otwartego planu, dogodnie umieszczono kominek. Łączy on domowników podczas wykonywanych przez nich czynności – czy to czytania, gotowania, jedzenia bądź relaksu. W nocy niski poziom światła skrywa sufity w cieniu, tworząc ciepłą, ale tajemniczą atmosferę, która przywodzi na myśl tradycyjne quebéckie wieczory z przeszłości.

Lokalizacja: Cap-à-l’Aigle, Quebec, Canada
Tekst: nowoczesna STODOŁA