nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Monochromatyzm triady Memphremagog House

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Projekt Memphremagog House znajduje się na stromej działce nad brzegiem jeziora Memphremagog, niedaleko opactwa benedyktynów w St-Benoit-du-Lac. Klienci chcieli stworzyć na tej dużej zadrzewionej działce przestrzeń życiową, która będzie odzwierciedlać ich wizerunek – dynamiczny i przyjazną. Swój dom traktują jako współczesne i ciepłe miejsce spotkań z przyjaciółmi.

Geometryczność dachu Memphremagog House

Dostęp do działki umożliwia stroma ścieżka prowadząca do jeziora. Ten widok z lotu ptaka nadaje wizualne znaczenie geometrii dachu. Memphremagog House składa się z trzech brył nakrytych rzeźbiarskimi dachami o ukośnej kalenicy. W każdym najwyższym punkcie kalenicy znajduje się wielokątny świetlik, zaprojektowany zgodnie z geometrią dachu. Te świetliki wychodzące na południe zapewniają naturalne światło w pomieszczeniach otwartych na jezioro od północy.

Memphremagog House zainspirowano zasadami architektonicznymi stosowanymi w kościołach. Duże objętości o pionowych proporcjach oświetlone światłem zenitalnym – to sedno projektu. Rozbudowa opactwa St-Benoît, zaprojektowanego przez Dana Hanganu przy użyciu szarego kamienia i surowej stali, była źródłem inspiracji dla dbałości o szczegóły podczas budowy Memphremagog House. Monochromatyczną elewację trzech kondygnacji wykonano z postarzanego drewnianego sidingu, zwieńczonego dachami ze stali nierdzewnej. Surowy i trwały materiał, gdzie patyna czasu nada matowy i jednolity wygląd. Od strony jeziora podstawa ze stali w odcieniach rdzy i brązu wtapia się w tło, sprawiając wrażenie, że dom unosi się w powietrzu.

Kubatura

Na głównym piętrze domu, w kubaturach z dachem katedralnym znajdują się 3 grupy funkcjonalne. Pierwszy tom mieści przestrzeń codzienną. W drugiej znajduje się parking i warsztat, a w ostatniej pomieszczenia sypialniane. Na styku tych trzech funkcji znajduje się rdzeń funkcjonalny oraz klatka schodowa prowadząca na parter. Sercem przestrzeni życiowej jest pokryty stalą centralny kominek widoczny z 3 stron – kuchni, jadalni i salonu. Częściowo zagłębione w zboczu działki, pokoje dla gości znajdują się w rzędzie jeden na drugim.

Każdy pokój posiada duże okno z widokiem na jezioro, a także bezpośrednie wejście z zewnętrznego tarasu wzdłuż elewacji. Te drzwi są ukryte w regularnym rytmie stalowych paneli pokrywających piwnicę. Ściana ta umożliwia również ukrycie okien łazienkowych za perforowanymi panelami stalowymi. Elementy te znajdują odbicie w aranżacji wnętrz domu. Wewnątrz Memphremagog House miesza się paleta ponadczasowych materiałów. Posadzki betonowe, sufity zdobione drewnem, a także zintegrowane elementy meblowe wykonane z drewna i stali surowej lub nierdzewnej.

Memphremagog House w duchu eko

Oprócz wyboru szlachetnych materiałów, kierując się dążeniem projektu do trwałości, Memphremagog House integruje szereg elementów mających na celu optymalizację zużycia energii, takich jak geotermalny system ogrzewania podłogowego, izolacja przekraczająca wymagania norm, stacje ładowania pojazdów elektrycznych i wybór energooszczędnego oświetlenia.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy