NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Odnowiona stodoła i wyjątkowa przybudówka

O inspiracji

To restauracja i bar na Azorach, które składają się z dwóch budynków – odnowionej stodoły ze ścianami z kamienia wulkanicznego oraz sporej, zaokrąglonej przybudówki z drewna, która została zainspirowana z oryginalnego połączenia wieloryba i beczki na wino.
Cella Bar zaprojektowany został przez portugalską firmę FCC Arquitectura oraz projektanta wnętrz Paula Lobo. Znajduje się na zachodnim wybrzeżu Pico, jednej z dziewięciu wysp, które składają się na archipelag Azory, leżący na środku Północnego Oceanu Atlantyckiego. Założeniem architektów i projektantów było stworzenie budynku, który nawiązuje do historii wyspy, na środku której znajduje się wulkan Ponta do Pico. W projekcie miało jednak nie zabraknąć również nowoczesnych form.
„Budynek jest wynikiem odradzającej się transformacji oraz ekspansji niewielkiej, istniejącej to wcześniej konstrukcji, która stała opuszczona przez wiele lat” – wyjaśniają przedstawiciele firmy FCC Arquitectura. „W architekturze budynku obecnych jest kilka cech z jego otoczenia, łącznie z zarysem wyspy, skał, wieloryba i beczek na wino.”
Przybudówka, opisywana jako „gigantyczna rzeźba”, powstała z giętych profili drewnianych, które są ułożone tak, by tworzyły miejscami wklęsłą lub wypukłą formę o łagodnych zakrzywieniach. Konstrukcja obita jest z zewnątrz gatunkiem kryptomerii z rodziny cyprysowatych.
Okna są okrągłe lub mają zakrzywione krawędzie, dopasowując się do formy budynku, ale kontrastując też z bardziej prostoliniowym charakterem starej stodoły. Największe z tych okien ma okrągły kształt i znajduje się na końcu budynku, przez co niektórzy nazywają je paszczą wieloryba.
„Nowy element jest współczesnym dziełem, które używa zupełnie innej formy wymowy” – przyznają architekci. „Jest konstrukcją organiczną i dynamiczną, która kontrastuje z ortogonalną, klasyczną formą budynku, do którego została zakotwiczona.”
W starym budynku trzeba było wymienić lub naprawić dosłownie wszystko – ściany, dach i framugi drzwiowe. Ściany powstały ze skały wulkanicznej, co jest typową cechą budynków z tego regionu, a dach okryty jest tradycyjną, glinianą dachówką.
Obydwa budynki tworzą cztery osobne przestrzenie. Parter stodoły funkcjonuje jako restauracja główna, podczas gdy niższy poziom przybudówki zawiera bardziej prywatne przestrzenie jadalni. Na górze stodoły urządzono drewniany bar z miejscami siedzącymi, a przeszklone drzwi prowadzą stąd na otwarty taras, który ciągnie się na wyższym poziomie drewnianej konstrukcji.

Lokalizacja: Wyspa Pico, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA