nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Ciężar na barkach Rabbit Snare Gorge

Kategorie: Domy modułowe

O inspiracji

Lawrence MacIsaac przywołuje historie, w których jego pradziadek wykorzystywał posiadłość Rabbit Snare Gorge, by uczyć swoich synów, jak łapać króliki w sidła. Przy niezwykle stromych zboczach wąwozu trudno było dostosować ziemię pod budowę, nie chciano również wycinać drzew. W efekcie powstała bryła o niebotycznej wysokości.

Domek w naturze, czyli Rabbit Snare Gorge

Zanim projekt Rabbit Snare Gorge wszedł w życie, myślano o domku w naturze. Gdy zurbanizowano północno-wschodnie wybrzeże, klient tęsknił za ucieczką do bardziej dzikiej przestrzeni. Przybywając do Cape Breton, odkryli kulturę i odseparowanie, które nie przypomina Stanów Zjednoczonych. Aby wykorzystać otaczający krajobraz, dom wystawiono na środowisko zewnętrzne i zachęca mieszkańców do wyjścia i eksploracji terenu. Podczas podróży do Nowej Szkocji Kevin Briody i Design Base 8 zafascynowali się typologiami tego regionu. Po ścisłej współpracy z klientem w ramach licznych iteracji projektowych, Design Base 8, kolektyw projektowy z siedzibą w Nowym Jorku, skontaktował się z Omarem Gandhi Architectem z Halifax, aby współpracować przy ostatecznym projekcie, detalowaniu i procesie budowy.

Rezultatem jest bryła w wąwozie Rabbit Snare – de facto pierwszy z trzech niewielkich struktur przypominających stworzenia ukryte w tajemniczym krajobrazie. Chata jest głównym mieszkaniem na działce o powierzchni 18 ha znajdującej się na nierównym, zalesionym wybrzeżu wiejskiego Cape Breton. Rabbit Snare Gorge to łagodnie dostosowana wieża dwuspadowa pozwalająca na sięganie ponad baldachim lasu. Wieża posiada dwie główne platformy widokowe, jedną skierowaną bezpośrednio w stronę oceanu, a drugą wzdłuż zbieżnej doliny potoku.

Wymagający krajobraz

Krajobraz wyznaczają strome zbocza, las akadyjski, głębokie wąwozy przecięte szemrzącym strumykiem i skaliste klify Cieśniny Northumberland. Podwyższone położenie terenu pozwala na długi, szeroki widok na całą posiadłość, w tym na czoło wąwozu prowadzącego w stronę oceanu. Procesja z tego surowego krajobrazu zaczyna się od wejścia i sypialni na parterze, kuchni i jadalni o podwójnej wysokości na drugim piętrze. Koniec salonu na trzecim piętrze z przynosi spektakularny widok na całą posiadłość Rabbit Snare Gorge.

Strukturę bryły powiązano z lokalnym językiem ojczystym poprzez szereg elementów formalnych. Archetypowe formy szczytu i szopy połączono, aby otworzyć widoki i podążać za ścieżką słońca. Ten zabieg podkreśla główne przestrzenie wewnętrzne i akcentuje pionowość wieży, jednocześnie skutecznie odprowadzając śnieg i deszcz. Na zewnątrz zastosowano tradycyjne, lokalne okładziny z desek. Stalowa obręcz wejściowa swój kształt czerpie od parawanów wejściowych, charakterystycznych dla społeczności przybrzeżnych Cape Breton i Nowej Fundlandii.

 

PRIUS

 

Ciężar warunków atmosferycznych

Klient, zapalony miłośnik przyrody i arborysta, ma szczery szacunek dla naturalnego krajobrazu. Dlatego wrażliwość na zachowanie miejsca i ochronę środowiska stanowiła główny parametr projektowy. Typologia wieży zapewnia podwyższone widoki i obszerne zagospodarowanie przestrzenne na minimalnej powierzchni. Jednak odsłonięcie nachylonego terenu oznacza, że ​​budynek przyjmuje cały ciężar warunków atmosferycznych.  Silnych ulew, żrącej mgły solnej z rozbijających się fal i silnych wiatrów — lokalnych południowo-wschodnich, które przyspieszają w dół skarpy wyżynnej, aby osiągnąć prędkość powyżej 200km/h.

Rabbit Snare Gorge wymaga solidnego systemu konstrukcyjnego, który wytrzyma duże obciążenia. Wysoka kabina zwalcza te silne wiatry poprzez nadmiarowe poszycie. Każda solidna płaszczyzna, w tym wewnętrzna ściana działowa, pełni rolę ścianek ścinających, membran i ułożonych w stos pierścieni dociskowych. Wiatrochron, wykonany ze spawanej stali trudnordzewiejącej, jest następnie zawieszany na konstrukcji szkieletowej.

Lokalizacja: Cape Breton
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 

 

Budmat