nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Tile House – nie taki, jak go malują

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Tile House zastąpił istniejący dom położony przy jednych z ulic Toronto, gdzie architektura uczy o przeszłości. Wiekowe domy kontrastują z nowoczesnym designem Tile House. Rezydencja ma zachęcać do nowoczesnego życia, które jest interaktywne, pozwala na wiele przestrzeni do pracy z domu, a także do odłączania się i relaksu. Dom jest przystosowany do elastycznego funkcjonowania z gośćmi i w samotności.

Unikalność i kontekst Tile House

Unikalność i wszechobecność – na te cechy postawiło studio architektoniczne Kohn Shnier Architects w przypadku projektu Tile House. „Postanowiliśmy naśladować formę sąsiednich domów. Zastosowaliśmy ręcznie wykonaną okładzinę z płytek glinianych, podobną pod względem materiału do czerwonej cegły z gliny wspólnej dla tego obszaru. Ograniczona paleta materiałów (dachówka służy zarówno jako okładzina, jak i pokrycie) oraz mocna faktura dachówki wyróżniają dom na tle sąsiadów, a jednocześnie wpasowują się w niego. Mamy nadzieję na dom, który będzie jednocześnie bardziej archaiczny i bardziej współczesny”.

Forma, układ i orientacja domu reagują na kontekst i unikalną typologię terenu. Tile House stoi w rzędzie dwuipółpiętrowych domów, których wszystkie okapy znajdują się w identycznym punkcie odniesienia wzdłuż ulicy. Teren jednak opada stromo od poziomu ulicy.  To, co wydaje się dwupiętrowym domem od ulicy, w rzeczywistości ma 4 piętra z widokiem na mały zadrzewiony wąwóz. Główne pomieszczenia mieszkalne zorientowano na południe w kierunku wąwozu. Z kolei wejście znajduje się po wschodniej stronie domu, maksymalizując ekspozycję biura od strony ulicy. Wejście oddziela biuro od przestrzeni mieszkalnej w płynny sposób, wprowadzając pierwotną cyrkulację głębiej w obrys budynku. Zapewniając równocześnie dostęp do pionowych, ekranowanych schodów z przestrzenią mieszkalną za nimi.

Przestrzenie

Ze względów widokowych salon i jadalnię podzielono na poziomy, przy czym salon znajdował się na parterze, a kuchnia i jadalnia na niższym poziomie. Przestrzeń o podwójnej wysokości nad kuchnią zapewnia wizualne i słuchowe połączenie między przestrzeniami mieszkalnymi, tworząc przestrzenie podzielone na strefy, ale nie zamknięte.

Tile House może funkcjonować jako jedna duża, połączona przestrzeń, z konwencjonalnymi drzwiami umieszczonymi tylko przy toaletach. Duże drzwi strategicznie zlokalizowano/ukryto w strefie progowej, aby zapewnić dodatkową prywatność podczas przyjmowania gości. Główna sypialnia, na poziomie nad salonem, również wychodzi na wąwóz, ale z ograniczonymi przeszkleniami, aby skupić widok i zapewnić pewną prywatność. Drugie piętro funkcjonuje jako otwarty apartament z widokiem na całą długość domu. Ukryte drzwi kieszeniowe dzielą przestrzeń Tile House, gdy jest to wymagane.

Ostatnia kondygnacja domu to przestrzeń wielofunkcyjna, służąca zarówno jako strefa ćwiczeń, (z przyległym spa) jak i dodatkowa sypialnia. Taras na tym poziomie uformowano tak, aby blokować przeważające wiatry, zatrzymywać światło słoneczne i zapewniać pełną prywatność. W tym miejscu dom jest na tyle wysoki, że wychodzi na drzewa na poziomie wąwozu, zapewniając niezwykłe widoki na centrum miasta na południu.

SOWAPRO

Lokalizacja: Toronto, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA