NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Venice House, czyli “Wenecki Dom” w Los Angeles

O inspiracji

Zdobywca wielu renomowanych nagród – projekt Venice House – opracowany przez architekta Sebastiana Mariscala, to wspaniały przykład pełnego ciepła modernizmu. Budynek powstał w 2013 roku w artystycznej, nadbrzeżnej dzielnicy Los Angeles o nazwie Venice, i stąd też pochodzi nazwa samego projektu. Dom jest zbiorem różnych konstrukcji, które łączą formalne przestrzenie zewnętrzne, podkreślając ważną rolę przyrody w codziennym życiu mieszkańców. Wnętrza otwierają się na zieleń poprzez solidne, mahoniowe drzwi kieszeniowe, które pozwalają w pełni zintegrować dom ze starannie dopracowanym otoczeniem. Dzięki temu właściciele i goście mogą praktycznie z każdego miejsca wyjść na zewnętrzne patia, dziedzińce, czy ogrody zaprojektowane na dachu domu. W ten sposób architekt Sebastian Mariscal stworzył niezwykle dopracowaną przestrzeń wewnętrzną i zewnętrzną, która spójnie łączy się w jedną całość, pozwalając domownikom doświadczać najwyższej jakości życia w miejscu, które prawie zawsze skąpane jest w słońcu.W tym projekcie dopracowano każdy szczegół. Werandę wejściową oddzielają specjalne ekrany, które już zapewniają prywatność, oddzielając to miejsce od pierwszych prywatnych dziedzińców i przestrzeni zewnętrznych. Dom z zewnątrz obity jest drewnem cedrowym w kolorze hebanowym, który pięknie kontrastuje z artystyczną wręcz, mahoniową stolarką. Samo wejście otwiera się na dziedziniec z widokiem na główny pawilon dzienny, który – podobnie jak reszta domu – płynnie łączy wnętrze z zewnętrzem, dzięki dużym, przesuwnym, szklanym drzwiom. Pokój dzienny wychodzi jeszcze na drugi dziedziniec, który dodatkowo powiększa tę przestrzeń. Pawilon z jadalnią i pokój wypoczynkowy uzupełniają dwa zewnętrzne kominki. Duże drzewa zapewniają wrażenie spokojnego odosobnienia, choć dom znajduje się w pobliżu tętniącej życiem ulicy, pełnej restauracji i sklepów. Kolejne osłonięte patio graniczy z piękną, wykonaną z najwyższym kunsztem, drewnianą kuchnią, a osłonięty teren jadalni wyznacza granice przestrzeni wspólnych domu, skąd kolejne drzwi prowadzą do sypialni głównej. Także to miejsce ma swój prywatny, zewnętrzny zakątek, który łączy sypialnię z domową salą ćwiczeń. W łazience wykorzystano najwyższej jakości armaturę firmy TOTO, w tym japońskie toalety. Dom ma też własny system filtrujący wodę. Schody, które prowadzą na piętro domu, łączą się z kolejnym tarasem, urządzonym tym razem na poziomie dachu. Tu znajduje się tzw. przestrzeń medialna oraz dwie sypialnie dla gości. - „Chcieliśmy stworzyć wrażenie, że jest się w swojej własnej, prywatnej przestrzeni, zintegrowanej z przyrodą, i nawet nie wie się, czy w pokoju obok, tuż za rogiem, jest jeszcze ktoś inny” – wyjaśnia architekt. Lokalizacja: Los Angeles, USA Tekst: nowoczesna STODOŁA